Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

CBK Amsterdam
10-11-11

HUIS VELDHOEN - Aatje's Vrijstaat
10 december t/m 21 januari in CBK Amsterdam

Het atelierhuis van Aat Veldhoen is een vrijstaat voor de kunst; Een bezoek aan het huis aan de Wittenburgergracht is een overweldigende ervaring. Geen plek is onbenut. Overal waar je kijkt, zie je werk van Veldhoen en voel je de vrijheid en rebellie van de kunstenaar. HUIS VELDHOEN geeft een overzicht van het werk van de kunstenaar. Een selectie van zijn etsen, tekeningen, schilderijen, keramiek en beelden krijgt tijdelijk onderdak in CBK Amsterdam.

Veldhoens werk spreekt tot de verbeelding door het realisme, de technische uitvoering en de persoonlijke en trefzekere stijl van tekenen. Bijzonder werk, en voor het eerst te zien bij CBK Amsterdam, is de serie van de abri op de Wittenburgergracht. Vanuit zijn woonkamer op de 1e verdieping kijkt Veldhoen naar de abri van lijn 22. Door de jaren heen heeft Aat Veldhoen deze abri en de mensen die er wachten, geportretteerd. Deze serie met veel grafiek en tekeningen toont de verschillende Nederlandse weersomstandigheden en een grote variëteit aan buurtbewoners. Naast deze stadsgezichten spelen familie, vrienden, de muze en de politiek een zichtbare rol in de expositie.

Jong geleerd

Aat Veldhoen (1934) kreeg het kunstenaarschap met de paplepel ingegoten. Zijn vader die kunstschilder was, bracht zijn zoon op jonge leeftijd in aanraking met de kunst en stimuleerde hem te gaan schilderen. Al op de lagere school was Veldhoen een begenadigd tekenaar, getuige een stadsgezicht uit 1943 - zijn vroegste werk op de tentoonstelling.

Tijdens de jaren zestig maakte Veldhoen furore met grafisch werk. Hij bedacht een rijdende kunsthandel en verkocht zijn 'rotaprenten' vanaf een bakfiets. Met de verkoopprijs van 3 gulden bond hij de strijd aan met de burgerlijke kunsthandel. De handel ging aan zijn eigen succes ten onder en Veldhoen richtte zich vanaf begin jaren zeventig vooral op beeldhouwwerk en schilderijen. In 2000 werkte Aat Veldhoen een maand in het atelier van Rembrandt in het Rembrandthuis. Hier begon hij weer te werken met grafische technieken.

Veldhoen werd in 2004 getroffen door een herseninfarct. Zijn rechterhand raakte verlamd. Het weerhield de kunstenaar er niet van om weer aan het werk te gaan. Ook recent werk, gemaakt met zijn linkerhand, is te zien in HUIS VELDHOEN.

HUIS VELDHOEN BRUIST

Tijdens de tentoonstelling organiseert CBK Amsterdam diverse activiteiten. Een rondleiding door Ruigoord-dichter Hans Plomp, een concert van Esther Apituley en Rie Tanake, een familieworkshop grafiek, een lezing door muze Natasje Rietdijk en een debat over de rol van politiek op de kunstsector in samenwerking met Hedy d'Ancona. Meer informatie over de activiteiten op www.cbkamsterdam.nl ////////////////////////