Groot Klimmendaal

werkbezoek aan RMC Groot Klimmendaal en Siza

Prins van Oranje brengt werkbezoek aan RMC Groot Klimmendaal en Siza

Afbeelding: BV5_0041b
Vrijdagmiddag 9 december. Koninklijk bezoek. De Prins van Oranje spreekt met een aantal mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap over de toepasbaarheid van technologische hulpmiddelen. Hij is naar Arnhem gekomen gekomen omdat clienten samen met Siza en RMC Groot Klimmendaal onderzoeken hoe technologische vernieuwingen zo aangepast kunnen worden dat ze ook te gebruiken zijn voor mensen met een handicap. Het doel? Minder afhankelijkheid van zorg en vergroten van de zelfregie.

Aan het begin van het bezoek ontvangt de Prins van Oranje de PEAT. Om zelf te ervaren hoe het is geholpen te worden door een gps en adviseur voor de tijdsindeling. De PEAT is een smartphone die mensen met niet aangeboren hersenletsel ondersteunt bij hun dagritme. Vervolgens spreekt hij de projectleider van het project SimPC. Deze speciale computer met een aanraakscherm is geschikt gemaakt voor mensen bijvoorbeeld zonder taalkennis. Samen met een groep mensen met verschillende handicaps test zij verschillende aanpassingen. Wat werkt, en wat moet worden aangepast om goed aan te sluiten bij de verschillende gebruikers. In bijzijn van de prins overhandigt Ruud Storms, eigenaar, vijf PC's aan de deelnemers van de pilotgroep.

Daarna maakt de prins kennis met Siza Contact, internet voor en door mensen met een verstandelijke handicap. Cliëntmedewerkers van de helpdesk geven hem nader uitleg. Siza Contact wordt ook ingezet bij `zorg op afstand'. Zorg op afstand is voor mensen met diverse handicaps.
Ook is hij op huisbezoek geweest bij een vrouw die vanwege een progressieve ziekte alleen nog haar hoofd kan bewegen. Zij bestuurt met haar kin haar alles wat kan bewegen in haar appartement op afstand, zoals gordijnen, deuren, telefoon, bed, radio, tv, en noem maar op. Ook internet bestuurt ze met de computer door middel van een infraroodstraal die gemonteerd is op haar bril.

Tot slot leidt de PEAT de Prins van Oranje naar RMC Groot Klimmendaal. Bij aankomst in de theaterzaal laat een groep mensen met zware handicaps zien dat je fantastische muziek kan maken, met de juiste technische aanpassingen. Het ontwikkelen daarvan is een vak. Daarna geven een revalidant, ergotherapeut en kinderfysiotherapeut een demonstratie van revalideren met de Wii. De revalidant kan de oefeningen doen via de Wii en de therapeut kan de vorderingen op afstand volgen, meten en feedback geven. Vervolgens nodigt de revalidant de prins uit om ook `therapie op afstand' te beleven.