Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

50PLUS stopt plannen van Bleker

HILVERSUM - 50PLUS heeft met een stem het verschil gemaakt. In de Provinciale Staten van Noord-Brabant gaf de stem van Henk Krol de doorslag. Daardoor verwierp de Brabantse politiek het akkoord met staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw over natuurontwikkeling in de provincie.
Dat bleek vrijdag tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Het provinciebestuur vroeg de Staten akkoord te gaan, maar met 27 stemmen tegen en 25 voor leed het voorstel schipbreuk.

Wat de gevolgen van het verwerpen van het akkoord zijn, is nog niet duidelijk. De overeenkomst met Bleker is gesloten door het Interprovinciaal Overlegorgaan, het IPO. Staatssecretaris Bleker (CDA) heeft steeds gezegd dat het akkoord van de baan zou zijn als ook maar een provincie tegen zou stemmen. Noord-Brabant is de eerste provincie waar het akkoord werd besproken. Komende week volgende de andere provincies.
De uitslag van de stemming in Brabant zal ongetwijfeld invloed hebben op de stellingname in andere provincies. Het akkoord met Bleker betreft een grote bezuiniging van 600 miljoen euro op de post natuuraankopen. Verder wordt erin geregeld dat provincies grote delen van het natuurbeheer van het rijk gedwongen moeten overnemen.

50PLUS vindt het onverteerbaar dat het Rijk taken afstoot terwijl daar geen geld voor is. Het is zelfs ondenkbaar dat Nederland nu kan voldoen aan de Europese eisen op het gebied van natuurbescherming.

---------------------------einde bericht-----------------------------

Hilversum, 10 december 2011