Redt de schaapskudde Gulpen-Wittem


De schaapskudde die met de herder door het Geul- en Gulpdal trekt, dreigt te verdwijnen.

GULPEN-WITTEM, 20111129 -- Zaterdag 10 december staat in het teken van de manifestatie van “Redt de schaapskudde”. De schaapskudde die met de herder door het Geul- en Gulpdal trekt, dreigt te verdwijnen. Vanwege grote overheidsbezuinigingen kan Staatsbosbeheer de ontwikkeling van het natuurgebied, van ongeveer 40 hectare, niet meer betalen.

Hiermee dreigt een uniek open natuurgebied te verdwijnen. Maar niet alleen dat: de schaapskudde is ook van grote toeristische waarde en daarmee van grote economische waarde voor de regio. In de Toeristische visie die de gemeenteraad van Gulpen-Wittem in 2009 heeft vastgesteld, wordt de schaapskudde juist genoemd als een belangrijk icoon met een unieke cultuurhistorische waarde. Deze past uitstekend bij de rust en ruimte die onze bezoekers zoeken. De dreiging dat de schaapskudde gaat verdwijnen, heeft al veel stof doen opwaaien. Politici maar ook ondernemers en burgers zouden het doodzonde vinden als de herder straks niet meer met zijn schaapskudde door het Heuvelland trekt.

Op 10 december a.s. om 14.00 uur zal de herder uitleg geven over dit unieke project. De schaapskudde zal rond die tijd in Slenaken (natuurgebied het Gulpdal in de bocht bij het bruggetje, onderaan de Loorberg) aanwezig zijn. Hieraan voorafgaand trekt de schaapskudde door Slenaken. De leden van de Provinciale Staten, gemeenteraadsleden van Gulpen-Wittem en andere belanghebbenden zijn uitgenodigd om

Ger Lardinois

Schaapskooi Mergelland


email: info@schaapskooimergelland.nl


tel: 043-4551650


 



te zien dat zulke drastische keuzes over een uniek stukje Nederland het heroverwegen waard zijn. Maar ook burgers zijn van harte welkom. Dus: draagt u de schaapskudde een warm hart toe, trek een warme jas aan en kom op 10 december naar Slenaken!


Wat is er nodig om de kudde te redden?


Er zal alternatieve financiering moeten worden gevonden. Stichting Schaapscompagnie Mergelland heeft provincie en gemeente gevraagd om financiële ondersteuning van dit unieke en waardevolle project. De bijdrage gaat om een overbruggingsperiode van twee jaar, want vanaf 2014 komen er nieuwe mogelijkheden voor de vergoeding van natuurontwikkeling door schaapskuddes. Maar ook particuliere steun is zeer welkom. Een lokale notaris heeft belangeloos de oprichting van een nieuwe stichting “Vrienden van Schaapskooi Mergelland” verzorgd. Hier kunnen mensen binnenkort bijvoorbeeld een schaap adopteren voor 25 euro per jaar of vriend worden van de schaapskooi. Voor ondernemers kan een programma op maat geboden worden. En een vrije gift is uiteraard ook van harte welkom! Deze particuliere steun blijft ook na 2014 hard nodig. Op www.vriendenvanschaapskooimergelland.nl is binnenkort meer informatie te krijgen.





Ingezonden persbericht