Winnaars Woonbondverkiezing in Schagen en Bolsward

Persbericht van De Nederlandse Woonbond

Huurderskoepel Schagen en Omstreken is uitgeroepen tot beste huurdersorganisatie en Wijkvereniging de Molendraai uit Bolsward tot beste bewonerscommissie van het jaar. Minister Donner maakte deze winnaars bekend op 10 december tijdens de Landelijke Bewonersdag in Arnhem. Blij namen de winnende bestuursleden een trofee en een dinercheque van 500,- euro in ontvangst.

De Woonbond organiseerde voor de tweede maal deze verkiezing, die dit jaar in het teken stond van energiebesparing. Een onafhankelijke jury nomineerde twee huurdersorganisaties en drie bewonerscommissies 'Wij waarderen de enorme inzet van vele verschillende commissies en organisaties die vaak tegen weerstand aanlopen en toch moedig doorgaan', aldus juryvoorzitter Anke van Hal (hoogleraar TU Delft en Nyenrode).

Huurderskoepel Schagen en Omstreken
'Het democratische gehalte van Huurderskoepel Schagen en Omstreken mag een voorbeeld zijn voor andere huurdersorganisaties', aldus de jury. Deze Huurderskoepel kan goed samenwerken met elkaar en met andere partijen, zoals met - niet onbelangrijk - hun corporatie (Wooncompagnie). Twee jaar geleden kwamen zij met elkaar overeen in vier jaar tijd acht miljoen euro te besteden aan voorzieningen voor energie-besparing. Verder is het positief dat de Huurderskoepel op eigen initiatief een 'energieambassadeur' heeft benoemd die zich specialiseert in energie en duurzaamheid. De functionaris is het eerste aanspreekpunt voor de onderliggende huurdersverenigingen en voor Wooncompagnie bij energieprojecten. Onder leiding van deze ambassadeur worden ook publicaties naar de huurders uitgebracht over energiebesparende maatregelen.

Wijkvereniging de Molendraai uit Bolsward
Wijkvereniging de Molendraai uit Bolsward is sterk in samenwerken en bemiddelen, laat de jury weten. Huurders vertellen over deze wijkvereniging dat ze er altijd een beroep op kunnen doen. De vereniging slaagt erin om de bewoners met raad en daad bij te staan, én om energiebesparing hoog in het vaandel te dragen. Zij boekten daarbij al verschillende successen. Ze deden vorig jaar met verschillende straten mee aan de landelijke energiebesparingswedstrijd Klimaatstraatfeest en vielen in de prijzen. Ze organiseerden ook energiebeurzen en Tupperware-party's over energiebesparend gedrag in de buurt. Op een actiedag liet de commissie een elektrisch treintje rijden van de wijk naar het centrum. Met hun evenementen wisten ze zelfs de minister, de gedeputeerde, de Milieubeweging en burgemeester naar de wijk te lokken.




Razende Robot Reporter