Ingezonden persbericht


10 december 2011

Nieuws uit Argos, Radio 1,

VVD-Gelderland: Geen geld meer voor Museumpark Oriëntalis.

"Zelfs voor de geboortegrond van Jezus hebben mensen niet veel meer over dan een tientje."

"Je kunt in sprookjes geloven maar het houdt een keer op" Dat zei Remco Dijkstra, fractievoorzitter van de VVD-fractie in de Gelderse Staten vandaag in Argos, het onderzoeksprogramma van Radio 1. Hij wil stoppen met de subsidie die de provincie Gelderland nu nog betaalt voor de ontwikkeling van nieuwe plannen en het zoeken van fondsen. "31 december is een mooie peildatum om te stoppen met het geven van subsidie."

Daarmee lijkt de financiële basis onder het ambitieuze plan van interim-directeur Peter Berns van Oriëntalis volledig weggevallen.

Gisteren was Staatssecretaris Zijlstra op bezoek in het museum. Hij moest nog een keer praten met de directie als gevolg van een motie van Boris van der Ham op 21 november in de Tweede Kamer. Na dat overleg is bekend geworden dat Zijlstra blijft bij zijn eerder genomen besluit om geen geld te geven aan Oriëntalis.

De Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft dit najaar beslotendat er wellicht 6 miljoen aan het museum gegeven zou worden als de rijksoverheid bereid zou zijn ook dat bedrag te subsidiëren. Dat plan moest nog goedgekeurd worden door de Staten. Maar daar is nu, met hest standpunt van collegepartner VVD, voor het eerst in jaren, geen meerderheid meer voor steun aan Oriëntalis.

In december 2010 heeft de provincie met de directie afgesproken dat ze ruim 8 ton subsidie mochten gebruiken voor een nieuw businessplan en het verzamelen van geld. Daar is nu, ruim een jaar later, 20.000 euro opgehaald. Dijkstra zegt daarover in Argos: "Dit plan gaat gewoon niet lukken. Het kost 21 miljoen. Het is zo ambitieus maar daar is nog niet 0,1 procent van binnen."

Er is een actieve lobby voor behoud van het museum, er zijn veel handtekeningen gezet. Maar "Ik zou tegen die mensen willen zeggen: trek ook eens je portemonnee" aldus Dijkstra. "Want als je ziet wat ze ophalen. Voor het Boeddhistisch paviljoen, dat 3 ton zou moeten kosten, is nog geen 30 euro binnen. Voor het Joods dorp is 20 euro binnen. Zelfs voor de geboortegrond van Jezus hebben mensen niet veel meer over dan een tientje."

Achtergronden
Museumpark Oriëntalis in de Heilig Landstichting bij Nijmegen ontstond honderd jaar geleden als een devotiepark voor katholieken. Tot de jaren 90 heette het park: het Bijbels Openluchtmuseum.

In Jaren '90 is de koers radicaal veranderd, onder leiding van directeur Pieter Matthijs Gijsbers, nu directeur Nationaal Openlucht Museum in Arnhem,. De nieuwe naam werd Museumpark Oriëntalis. Het moest een multi-religieus worden waar de vijf wereldgodsdiensten werden behandeld. Er kwamen vele - als megalomaan betitelde - projecten, en grootse plannen. Maar de ,voornamelijk katholieke, bezoekers bleven weg..

Najaar 2009 sloot Oriëntalis plotseling. Onder het mom 'veiliger te kunnen restaureren'. Alle personeel en vele vrijwilligers (figuranten uit Bijbel) ontslagen. De werkelijke reden was een dreigend faillissement. Er waren grote financiële problemen en onregelmatigheden met projectsubsidies. Die werden vaak voor salarissen gebruikt. De nieuwe directeur Wieb Broekhuijsen, tekende hiertegen - ?met een klokkenluidersprocedure - bezwaar aan. Maar ze vloog er uit. Ze ging, met behulp van een grote som geld, akkoord met zwijgplicht. Meerdere ex-medewerkers werden afgekocht in ruil voor zwijgplicht.

Argos legde dit bloot tijdens een uitzending in februari 2011. Groen Links vroeg maart 2011, na uitzending, provincie alle oude provinciale (project)subsidies aan Oriëntalis te controleren. Is toegezegd maar -nog steeds- niet gedaan.

Oriëntalis haalde nauwelijks geld op, ondanks de grootse pr-campagne en inzetten van nieuwe middelen als crowd-funding per internet.

De enige, structurele financier is het Sultanaat van Oman. Die betaalde in totaal 1,5 miljoen voor de nieuwe moskee en voor het salaris in de beginperiode van interim directeur Peter Berns.


---- --