Tien jaar NK Poetry slam met 40 dichters en Amsterdam Klezmerband


Utrecht, 20111118 -- Het NK Poetry slam viert feest. Voor de tiende keer zullen negen dichters met elkaar strijden om de titel ‘Slampion’, €1000.00, De Gouden Vink en een plaats op het WK in Parijs. Wie er wint, bepalen het publiek en een vakjury, met daarin onder meer dichter Menno Wigman en dichter/ presentator Wim Brands. Het NK vindt op 10 december plaats in Tivoli de Helling, Utrecht. De halve finales zijn op 28 oktober, ook in Utrecht. Dan dingen 21 dichters naar een finaleplaats. Negen vooraanstaande dichters beoordelen deze kandidaten, samen met het aanwezige publiek.

Aan het NK Poetry slam werken maar liefst 40 dichters mee. De presentatie is voor de gelegenheid in handen van het duo L&D, oftewel Oud-slampions Ellen Deckwitz (2009) en Daan Doesborgh (2010), die eerder optraden op Lowlands en met het Nederlands Blazers Ensemble. De eerdere kampioenen, waaronder Erik Jan Harmens en Najiba Abdellaoui, bloemlezen tien jaar NK Poetry slam in Nederland. De Amsterdam Klezmerband, DJ Daniël Zuur en VJ's Centrale verwarring maken het feest compleet. Aan de halve finales, die op 28 november plaatsvinden op drie Utrechtse locaties, doen 21 slammers mee. Zij worden beoordeeld door literaire grootheden als Diana Ozon, Hagar Peeters en Mark Boog. Het publiek stemt met rozen.

Over poetry slam Een poetry slam is een wedstrijd waarbij dichters eigen werk voordragen en het publiek een winnaar kiest. Sinds 2002 is er een jaarlijks landskampioenschap. Veel deelnemers uit het verleden braken door naar het reguliere poëziecircuit, zoals eerdere kampioenen Erik Jan Harmens, Krijn Peter Hesselink en Najiba Abdellaoui. Deze laatste staat, samen met Ellen Deckwitz, in de VIVA top 400 van meest veelbelovende vrouwen. De hoofdprijs bedraagt 1000 euro plus een wisseltrofee; deze heette voorheen ‘De Gouden Albatros’, maar werd in 2009 omgedoopt tot ‘De Gouden Vink’, ter ere van de kort daarvoor overleden Godfather of Poetry slam Simon Vinkenoog. Poetry slam ontstond in de jaren ’80 in de VS en waaide eind jaren ’90 over naar Nederland.

8-11, 20.00 uur Halve Finales NK Poetry Slam ACU, De Bastaard, Hofman: Utrecht 21 dichters strijden om de 9 finaleplaatsen van het NK Poetryslam in de jury onder meer: Diana Ozon, Mark Boog en Hagar Peeters Het publiek stemt met rozen.

ACU: Voorstraat 71, Utrecht De Bastaard: Jansveld 17, Utrecht Hofman: Janskerkhof 17, Utrecht

10-12, 19.30 uur deuren open Finale NK Poetry Slam: Locatie: Tivoli de Helling, Helling 7, Utrecht. Meer informatie: www.poetryslam.nl en www.nkpoetryslam.nl

Het NK Poetry slam is mogelijk dankzij de steun van Fentener van Vlissingen fonds, VSB fonds, Prins Bernhard fonds, Cultuurparticipatiefonds en de Gemeente Utrecht





Poëziecircus