Ingezonden persbericht


Kunstenaar in Nederland en aan de Côte d'Azur

10-12-2011 t/m 19-02-2012

Cees en Jarmila Kamerbeek presenteren de tentoonstelling:

Joop van Kralingen (1916-2001)
Kunstenaar in Nederland en aan de Côte d'Azur

in het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort van 10-12-2011 t/m 19-02-2012

In afwachting van een nieuwe bestemming voor het door Gerrit Rietveld ontworpen museumpaviljoen in Amersfoort, waar tot 28 november 2011 Armando Museum Bureau is gevestigd, organiseert de stichting Cees Kamerbeekfonds een overzichtstentoonstelling van het werk van de veelzijdige Nederlandse kunstenaar Joop van Kralingen, die op zaterdag 10 december 2011 om 16.00 uur wordt geopend door de oud-directeur van de Rijksdienst Monumentenzorg Fons Asselbergs.

Herontdekking veelzijdig oeuvre Van Kralingen dankzij mecenaat Kamerbeek Na de verkoop van zijn bedrijf de Kamerbeek Groep in 1999, kocht Cees Kamerbeek een vervallen wijnchateau (Château Cremat) nabij Nice. Daarnaast werd aan een tweede passie gehoor gegeven: kunst verzamelen. De uit de familie van Jarmila Kamerbeek - Van Bommel afkomstige collectie Haagse School werd uitgebouwd tot een fraai overzicht van de Nederlandse (figuratieve) schilderkunst van 1850 tot 1940. Onder de titel Jongkind tot Van der Leck werd de Collectie Kamerbeek in 2007 in Museum Flehite in Amersfoort aan het publiek getoond. De kunstverzamelaars Cees en Jarmila Kamerbeek zijn ook als mecenas actief. Hun Cees Kamerbeekfonds steunt diverse culturele projecten. Zo financierde het fonds dit jaar de restauratie van een serie fresco's in een eeuwenoud kapelletje in het schilderachtige, middeleeuwse dorp Tourrettes-sur-Loup, gelegen in het achterland van de Côte d'Azur. De fresco's waren aangebracht in de jaren vijftig door de Nederlandse kunstenaar Joop van Kralingen (Den Haag, 1916), die van 1949 tot 1957 woonde en werkte in Tourrettes-sur-Loup. Evenals het nabijgelegen St. Paul en Vence, een dorp dat in trek was en is bij tal van kunstenaars. In de mediterrane rust van Tourrettes-sur-Loup vervaardigde Joop van Kralingen vele beelden, mozaïeken, wandkleden, schilderijen en tekeningen. Na zijn jaren in Zuid-Frankrijk vestigde Van Kralingen zich weer in Nederland en werd hij de stadsbeeldhouwer van Leiden. Van Kralingen kreeg diverse opdrachten voor sculpturen in de openbare ruimte. Zo zijn er werken van hem te vinden op het Vuurtorenplein in Noordwijk, het Wilhelminapark in Oegstgeest en het Sweelinckplein in Den Haag.

Primitief classicisme
Joop van Kralingens stijl kan omschreven worden als een vereenvoudigde (primitieve, archaïsche) vorm van classicisme. De onderwerpskeuze sluit aan bij de kunst van de oude Grieken, zijn vormentaal is geïnspireerd op de Romaanse beeldhouwkunst. Van Kralingen was een groot liefhebber van middeleeuwse bouwkunst; het is dus niet gek dat hij zich zo thuis voelde in het Zuid-Franse dorp, waar de tijd stil leek te hebben gestaan. In dat dorp, Tourrettes-sur-Loup, was afgelopen zomer de tentoonstelling te zien die nu onder auspiciën van het Cees Kamerbeekfonds, met medewerking van restaurator Ep de Ruiter en kunsthistoricus Onno Maurer, ook in Nederland te zien zal zijn.

Bij de tentoonstelling is het boek Joop van Kralingen (1916-2001), Le Tourrettan hollandais verschenen (uitgeverij Bekking Amersfoort / ¤ 10).



Ingezonden persbericht