Ingezonden persbericht


UITGELICHT DECEMBER 2011

Burgers op de bres voor privacybescherming

Zaterdag 10 december 2011
Aanvang: 14.30 uur
Toegang: ¤ 7,50 / korting ¤ 5,- (studenten en leden van het Humanistisch Verbond)

De stichting Bescherming Burgerrechten houdt een debat over de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Peter Hustinx, voorzitter van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming, bespreekt recente ontwikkelingen in het Europese toezicht en gaat daarbij in op het belang van burgeractivisme onder de titel 'het controle complex'. Sophie in 't Veld, lid van het Europees parlement voor D66 heeft het over de 'tekortkomingen in privacybescherming' en Miek Wijnberg van de Burgerrechtenvereniging Vrijbit presenteert 'De slimme energiemeter', een praktijkvoorbeeld van burgeractivisme. Jit Peters, em. Hoogleraar staats- en bestuursrecht belicht het geheel vanuit het perspectief van 'een waakhonddemocratie'.

Deze discussie is hard nodig, want er lijkt iets fundamenteel mis met de manier waarop de bescherming van dit belangrijke grondrecht is georganiseerd. We stapelen 'toezicht op toezicht' en het is twijfelachtig of deze reflex verstandig is. En wie controleert dan de controleurs? Is er een alternatief voor overheidstoezicht? Kan de civil society de bereidheid en de middelen mobiliseren om de rol van alerte waakhond op zich te nemen? Valt er handen en voeten te geven aan een waakhonddemocratie? Hoe kan de ernst van de zaak beter voor het voetlicht worden gebracht? Hoe kan een vruchtbare grond voor burgeractivisme worden bevorderd?

Georganiseerd door Stichting Bescherming Burgerrechten en mede mogelijk gemaakt door Felix Meritis en het Humanistisch Verbond.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl