Ingezonden persbericht


Amsterdam, 29 november 2011

Dag van het TRIO op zaterdag 10 dec in muziekgebouw aan 't IJ

Met lezing door Robbert Dijkgraaf over de magie van het getal 3

Trio's in totaal verschillende muziekgenres staan centraal tijdens The Art of the Trio op zaterdag 10 december in Muziekgebouw aan 't IJ. Het klassieke pianotrio (Quirine Viersen, Antje Weithaas en Silke Avenhaus); het hedendaagse trio (het veelgeprezen Belgische Goeyvaerts Trio en het Canadese Trio Fibonacci); en het jazztrio (Bill Carrothers Trio). Als extra op deze dag een lezing over het getal 3 door hoogleraar mathematische fysica Robbert Dijkgraaf.

Muziekgebouw aan 't IJ wil met deze dag in samenwerking met De Groene Amsterdammer de rijkheid van het trio laten horen: de sterkte van een ensemble gecombineerd met de spanning van het solospel. Een schoolvoorbeeld van muzikale krachtmeting vormt het trio Quirine Viersen, Antje Weithaas en Silke Avenhaus, drie grote solisten met een eigen carrière. Hun concert (aanvang 20.15 uur) met Schubert Tweede pianotrio en het Eerste pianotrio van Sjostakovitsj, wordt vooraf gegaan door een speciaal voor deze dag samengestelde lezing door Robbert Dijkgraaf.

Hedendaags en jazz

Om 15.00 uur spelen Trio Fibonacci en het Goeyvaerts Trio pianotrio's van Jonathan Harvey, Toru Takemitsu en Mauricio Kagel en strijktrio's van Arnold Schönberg, Anton Webern en Alfred Schnittke. De dag sluit om 22.00 uur af met een concert in de Grote Zaal - i.s.m. het Biimhuis - door het Bill Carrothers Trio met meeslepende bballads en aanstekelijke uptempo-stukken.

Magie van de drie

Over zijn lezing zegt Robbert Dijkgraaf: 'Het getal 3 is een prachtig vertrekpunt voor een reis door kunst en wetenschap. Sinds de allereerste kerfjes die een oermens in een bot maakte hebben getallen een magische werking gehad. We zien ze overal terug, niet alleen in de wiskunde, maar ook in de natuur, het geloof, de beeldende kunst en de muziek. Wat maakt ons zo gevoelig voor getallen? Waarom roepen ze bij sommigen van ons kleuren of klanken op? Hoe ziet de wereld eruit als je niet verder dan tot twee kunt tellen? Is er ook een getal dat niet bijzonder is? In vele opzichten is het getal 3 het interessantste kleine getal. '

Zie voor de concertprogramma's http://www.muziekgebouw.nl/agenda/Series/159. De prijs per concert bedraagt ¤ 20,- en een passe-partout voor allee concerten is ¤ 48,-.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht