Ingezonden persbericht


Den Haag, 01-12-2011

The Comic Side of Art
Charles Avery
Melle de Boer
Jad Fair
Johan Gustavsson
Jörg Immendorff
Martyn F. Overweel
Raymond Pettibon
Ewoud van Rijn
Josephin Ritschel
John van 't Slot
Thaddeus Strode

Opening, zaterdag 10 december 2011, 16.00 uur
Tentoonstelling, 11 december 2011 - 15 januari 2012 do t/m zo 13.00 - 17.00 uur en op afspraak. Gesloten op 24, 25, 31 december en 1 januari

The Comic Side of Art is een tentoonstelling waarin elf kunstenaars bij elkaar gebracht worden in wiens werk de visuele taal van het stripverhaal gebruikt wordt.

Bijna elk jaar is het wel raak op een kunstacademie. Een jonge student wordt aangeraden om van vrije kunsten te switchen naar grafiek of illustratie of wordt zelfs op diplomatieke of minder diplomatieke manier verzocht de academie te verlaten. De reden is dan dat de aspirant-kunstenaar zich te veel richt op de conventies van de strip, vaak uitgebreide en precieze tekeningen maakt en uren zwoegt op klare lijn of gedetailleerde achtergronden.

Het past niet in het beeld van de kunstenaar en refereert te veel naar narratief of ambacht. Protesteren heeft meestal weinig zin.
De scheidslijn tussen strips en kunst is dun, maar wordt tegelijkertijd hard gesteld.

Voor The Comic Side of Art doken Melle de Boer en Eelco van der Lingen in de randen van het niemandsland tussen kunst en comics en probeerden grip te krijgen op het rare, maar overduidelijke onderscheid tussen de twee werelden. Uiteindelijk concludeerden ze dat het kwalitatieve onderscheid onterecht is. Sommige kunstenaars functioneren beter binnen op het gedrukte en veelvuldig gereproduceerde podium van het stripverhaal of comic novel. En ondanks grote overeenkomsten in beeldtaal werken anderen beter binnen de context van tentoonstellingsruimte of museumzaal. Slechts enkelen kunnen op beide vlakken goed uit de voeten.

In The Comic Side of Art worden elf kunstenaars getoond voor wie de tentoonstellingsruimte de natuurlijke habitat is. De kunstenaars hebben verschillende motivatie om tot hun werken te komen, maar delen het gebruik van de beeldtaal van de strip.

Paneldiscussie: Clash or Affair: Art & Comics
12 januari, 20.00 uur
Of bovenstaand een onwerkelijke karikatuur is of een pijnlijke waarheid zal besproken worden tijdens 'Clash or Affair: Art & Comics'; een discussieavond waarin de voormalig intendant strips van het Fonds BKVB Gert Jan Pos in gesprek gaat met (strip)kunstenaars Gijs Assmann, Guido van Driel en Tim Enthoven over de grens tussen de strip en kunst.

Rondleiding en finissage
15 januari, 15.00 uur
Een ongemakkelijke rondleiding door Melle, gevolgd door een live optreden om 17:00 en afsluitende borrel.

Workshops
The Comic Side of Art wordt begeleid door een reeks workshops, details staan op de website.


- Einde bericht -