Ingezonden persbericht


Utrecht, 8 december 2011

Zin in Kerst krijg je in Museum Catharijneconvent

Van zaterdag 10 december tot en met zondag 8 januari is traditiegetrouw de achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal in Museum Catharijneconvent te zien met ruim zestig handgemaakte figuren. Maar er is meer... Van eenn recent verworven kerstgroep, ook uit het achttiende-eeuwse Italië, kunnen de beelden van Maria, Jozef en de drie koningen dit jaar al worden getoond. Bovendien zal een compleet gerestaureerde kerststal uit Tirol te zien zijn. Met deze unieke verzameling kerststallen in Museum Catharijneconvent krijg je vanzelf Zin in Kerst. Bovendien is het museum op beide kerstdagen geopend en is er tijdens de kerstvakantie elke dag iets extra's te zien, te doen of te beleven, zoals een levende kerststal, kerstkoren en kerstknutselen voor kinderen.

Eeuwenlange traditie wordt voortgezet
Al eeuwenlang laten kunstenaars zich inspireren door de gebeurtenis in de kerstnacht. Het verhaal van de geboorte van Jezus wordt verteld op schilderijen en met beelden. Vanaf de dertiende eeuw wordt een paar dagen voor Kerstmis in kerken een kerststal opgezet. Sommige kerststallen zijn klein met de traditionele kerstfiguren zoals het Christuskind, Maria en Jozef, herders en engelen. Andere groeien uit tot grote groepen waarin ook figuren uit het dagelijks leven een plaats krijgen. De achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal van Museum Catharijneconvent, die ieder jaar traditiegetrouw in december is te zien, is een prachtig voorbeeld van zo'n uitgebreide kerststal.

Nog meer bijzondere Napolitanen
Begin 2011 werd Museum Catharijneconvent benaderd met de vraag of er interesse was in 29 beelden uit Napels, als aanvulling op de Napolitaanse kerststal. Na beoordeling bleken de poppen heel bijzonder: herders met prachtige gezichtsuitdrukkingen, vrouwen met detailrijke kleding en muzikanten met leren schoenen en doedelzakken. De figuren van Maria, Jozef en het kerstkindje zijn prachtig en de grote figuren die de drie koningen met hun gevolg voorstellen, bleken een aangename verrassing. De staande blanke koning is 38 cm hoog, veel groter dan enig ander beeld in onze stal. Mede dankzij de financiële steun van de Stichting Aartsbisschoppelijk Museum kon het museum deze poppen aankopen, waardoor de mooiste en grootste beelden nu al tentoongesteld kunnen worden. Komend jaar vindt nog een aantal restauraties plaats, zodat er met Kerstmis 2012 een compleet nieuw tafereel aan de Napolitaanse kerststal kan worden toegevoegd: de aanbidding van de koningen.

Een olifant in de kerststal?
De kerststal uit Tirol met achttien personages en zeven uit hout gesneden dieren, waaronder paarden en een olifant, is in het afgelopen jaar volledig gerestaureerd. De drie koningen en hun gevolg vormen het grootste gedeelte van de groep. Iedere koning heeft een eigen knecht en er zijn twee paarden, twee ezels en een olifant. Olifanten in de kerststal komen in ons land niet vaak voor. Kerstgroepen uit Italië en Tirol hebben ze wel. De olifant is het rijdier van koning Balthazar. Evenals de koningen hebben de rijdieren een symbolische betekenis gekregen. Het paard staat voor Europa, de kameel en dromedaris voor Afrika en de olifant voor Azië. De kameel en de olifant zijn ook een verbeelding van de lange reis, vanuit verre oorden, die de wijzen hebben gemaakt.

Activiteiten tijdens de kerstvakantie
Dit jaar pakt het museum groots uit tijdens de kerstvakantie. Vanaf zaterdag 24 december tot en met vrijdag 30 december staat er een heuse levende kerststal op de binnenplaats van het museum. In de grote houten stal zijn diverse dieren aanwezig, tezamen met Jozef en Maria. Van 3 tot en met 8 januari wordt er op de binnenplaats van het museum elke dag een figuur uit de kerststal uit een groot ijsblok gehakt. Ook zijn er rondom de feestdagen verschillende koren in het museum om de kerstsfeer te vergroten. Kinderen kunnen tijdens de kerstvakantie gratis terecht in het museum om feestelijke kerstversieringen te maken. Op www.catharijneconvent.nl vindt u meer informatie en de exacte dagen en tijden van alle activiteiten.

Speciaal Kerstkaartje
Tegelijkertijd met Zin in Kerst is ook de tentoonstelling Pelgrims. Onderweg naar Santiago de Compostela te bewonderen. Wilt u alleen de kerststallen bekijken? Koop dan een speciaal Kerstkaartje voor een gereduceerd tarief van ¤ 5,-. Kinderen tot en met 12 jjaar kunnen Zin in Kerst gratis bezoeken.

Agenda Museum Catharijneconvent:


* Pelgrims. Onderweg naar Santiago de Compostela | 15 oktober 2011 - 26 februari 2012
* Zin in Kerst. De Napolitaanse kerststal | 10 december 2011 - 8 januari 2012
* Vrouwen voor het voetlicht. Zusters, martelaressen, poetsengelen & dominees | 31 maart - 24 juni 2012




Ingezonden persbericht