Afwisselende muziek op volgende folkbal in de Leidse Q-bus


LEIDEN, 20111105 -- Op zaterdagavond 10 december vindt in poppodium de Q-bus in Leiden een folkbal plaats. Op een folkbal wordt gedanst op livemuziek. De dansen die voorbij komen hebben een eenvoudige basis en worden uitgelegd in de dansinstructie aan het begin van de avond. Het fenomeen balfolk is een aantal jaren geleden overgewaaid uit België en Frankrijk en is enigszins vergelijkbaar met een Salsa-avond. Inmiddels worden door heel Nederland regelmatig folkbals georganiseerd. Op het folkbal van 10 december speelt de Vlaamse groep Naragonia en het Italiaans-Nederlandse Duo Marziano.

De muziek die op een folkbal gespeeld wordt vindt zijn oorsprong in de traditionele muziek van Frankrijk en de lage landen. Vaak vindt echter een vermenging van stijlen plaats en is de muziek sterk beïnvloed door jazz, rock of wereldmuziek. Sommige dansen zijn ‘groepsdansen’, in een cirkel of lange sliert; soms zijn het koppeldansen waarbij je met een partner over de dansvloer zwiert. Er zijn geen vaste koppels waarin gedanst wordt.

Naragonia

Naragonia brengt eigenzinnige balfolkmuziek die verfijnd maar tegelijkertijd energiek is. Niet alleen de danser, ook de luisteraar kan bij deze band volop genieten. Pascale Rubens speelt accordeon en viool en zingt een enkel nummer. Toon van Mierlo speelt eveneens accordeon maar daarnaast sopraansaxofoon, Ierse fluiten, en de Ierse en Vlaamse doedelzak. Dit duo ontstond spontaan in de zomer van 2003, op het Andanças Festival in Portugal. Al snel werd Naragonia zeer populair binnen de folkwereld en krijgt met drie door pers zeer warm onthaalde cd's  respect  in binnen- en buitenland. Naragonia speelt sinds 2003 intensief in België,  Nederland, Frankrijk en  Portugal. Ook in  Ierland, Groot-Brittanië, Duitsland, Spanje, Italië speelden ze reeds verschillende keren.

Duo Marziano

Duo Marziano bestaat uit twee ervaren instrumentalisten: De Nederlandse accordeonist Erik de Jong en de Italiaanse percussionist Vincenzo Castellana. Deze virtuoze muzikanten spelen een mix van traditionele muziek en eigen composities.

Datum: zaterdag 10 december 2011
Lokatie: De Q-bus, Uiterstegracht 142, Leiden
Aanvang: 19.15u (dansinstructie); eerste band ca. 20.00u
Entree: € 10,-
Meer info: http://www.balfolk-leiden.nl





Stichting Basta!