KNHS

Marijke Visser 18e op WK Endurance voor Young Riders
11 december 2011


Dubbel goud voor Uruguay

ABU DHABI (UAE) (KNHS) Met een 18e plaats was Marijke Visser (Soest) met Eomer de beste Nederlandse deelnemer op het WK Endurance voor Junioren en Young Riders. Joyce van den Berg (Leiden) eindigde met Bas de Cardonne als 27e. Door het uitvallen van twee van de vier combinaties bleef Nederland buiten het landenklassement. De rit over
120 km (CEI4*) ging in zijn geheel door de woestijn van Abu Dhabi.

Het Nederlandse team kreeg vlak na de start al met pech te maken. Valesco, het paard van Fenne Koppenol (Grathem), liep een beenwond op door een botsing met een ander paard en mocht na de eerste ronde niet verder. Met drie combinaties in het veld was er toen nog kans op een plek in het teamklassement. Op 16 km voor de finish viel echter de tweede Nederlander uit: Yara de Boer (Winterswijk Woold) moest op de laatste vetgate opgeven omdat de hartslag van Sumaya G niet voldoende zakte. De twee 21-jarige amazones konden hun tijd bij de Young Riders dan ook niet afsluiten met een geslaagde rit.

Voor een plaats in het teamklassement kwam Nederland toen niet meer in aanmerking, maar de twee overgebleven combinaties kwamen goed aan de finish. Marijke Visser (18 jaar) reed de 120 km met een gemiddelde snelheid van 19.76 km/u. In de laatste ronde wist zij met Eomer eigendom van bondscoach Emile Docquier (Stavelot, B.) nog een snelheid van 23.5 km/u neer te zetten. Dit leverde haar de 18e plaats op in het individuele klassement. Joyce van den Berg (19 jaar) reed met Bas de Cardonne 18.05 km/u gemiddeld, wat haar tot de 27e plaats bracht. In totaal gingen 79 combinaties van start, waarvan er 48 de wedstrijd tot een goed einde wisten te brengen.

Het rijden in de woestijn was heel bijzonder om mee te maken, vertelt Marijke Visser. Eomer was ook zo fit dat we in de laatste ronde nog flink tempo konden maken. Joyce van den Berg had op de vetgates wat meer tijd nodig om aan te bieden en kwam vervolgens de laatste twee rondes alleen te rijden: Bas was daardoor niet meer zo gemotiveerd, maar ook hij was bij de finish nog enorm fit. Doel was een team aan de finish en het is jammer dat dat niet gelukt is, laat bondscoach Emile Docquier weten. In ieder geval hebben Marijke en Joyce een goed resultaat neergezet en ervaring opgedaan voor het EK van volgend jaar.

Grote winnaar van het WK voor ruiters t/m 21 jaar was Uruguay. Martin Stirling reed met Vendaval 22.58 km/u en behaalde daarmee individueel goud, het brons was voor zijn landgenote Oriana Ricca met Hunter Toro. De Australische Allix Jones finishte met Castlebar Moonlight vlak na Stirling en won daarmee het zilver. Uruguay ging ook met het teamgoud naar huis, gevolgd door Frankrijk (zilver) en Australië (brons). De Arabische landen speelden op dit WK geen rol van betekenis.

Resultaten:

WK J/YR individueel klassement 120 km (CEI4*):

1. Martin Stirling (URU) Vendaval 22.581 km/u
2. Allix Jones (AUS) Castlebar Moonlight 22.567 km/u
3. Oriana Ricca (URU) Hunter Toro 21.466 km/u
18. Marijke Visser (NED) Eomer 19.758 km/u

27. Joyce van den Berg (NED) Bas de Cardonne 18.052 km/u

Teamklassement:

1. Uruguay

2. Frankrijk

3. Austratië

Officiële website van het WK Endurance voor Junioren en Young Riders: http://www.eef.ae/
Weblog Nederlandse deelnemers: http://wkendurance.wordpress.com / De resultaten zijn te vinden op www.atrm-systems.fr/index0eng.htm