Vrije Universiteit Amsterdam

De beperkingen en mogelijkheden van postmetafysisch spreken over God


* Startdatum: 12-12-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: The limits and possibilities of postmetaphysical God talk: A critical study of the 'models' of Schrag, Kearney and Caputo


* Spreker: J.A. Meylahn


* Promotor: prof.dr. W.L. van der Merwe


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

Johann-Albrecht Meylahn probeert met zijn studie een alternatief te vinden voor het spreken over God. Hiertoe onderzoekt hij de beperkingen van en mogelijkheden tot postmetafysisch spreken over God binnen de lokaliteit van de afsluiting van de metafysica en de linguïstische wending door drie filosofen, Heidegger, Levinas en Derrida, in gesprek te brengen.

De reis van de westerse filosofie naar wat als `postmoderniteit' wordt beschreven, wordt gekarakteriseerd door een aantal wendingen in de interpretatie van de wereld en mensen en dus ook van de rol en het verstaan van God in de wereld. De eerste grote wending die een effect heeft gehad op het spreken over God was de metafysische wending tegen het einde of de afsluiting van de metafysica. Deze wending heeft het traditionele metafysische spreken over God een fatale wond toegediend. Voor velen was dit het einde van het spreken over God.

De tweede wending was de linguïstische wending: het besef van het belang van taal in de constructie van werkelijkheden. Deze wending heropende de mogelijkheid tot spreken over God, maar dan als deel van de sociale constructie van werkelijkheden, met andere woorden `God-talk' als de religieuze idealen van particuliere gemeenschappen. Deze terugkeer naar `God-talk' relativeert het spreken over God tot de context waarbinnen het wordt geconstrueerd. Dit opent de mogelijkheid tot religieus conflict tussen verschillende contexten van `God-talk' waar de onderscheiden particuliere religieuze idealen wedijveren naar oppermacht in het mondiaal dorp.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam