Gemeente Schouwen-Duiveland


gemeentearchief

Vrijwilligersavond van het gemeentearchief

PERSBERICHT:
Maandagavond 12 december houdt het gemeentearchief Schouwen-Duiveland de jaarlijkse vrijwilligersavond.

Deze avond wordt gehouden in de Burgerzaal van het gemeentehuis in Zierikzee en begint om 20.00 uur. Tijdens deze avond reikt burgemeester G.C.G.M. Rabelink de prijs Vrijwilliger van het jaar 2010 uit. Deze prijs is bedoeld om een van de vrijwilligers in de schijnwerper te plaatsen. Daarnaast wordt ook een groepsprijs uitgereikt.

Bij het gemeentearchief zijn momenteel 33 vrijwilligers actief. Met deze avond wil het gemeentebestuur hen bedanken voor hun inzet. De vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan het beter toegankelijk maken van de archieven en verzamelingen in het gemeentearchief. Mede door hen kunnen bezoekers de informatie sneller en gemakkelijker raadplegen.

Omdat 2011 het Europese jaar van het vrijwilligerswerk is, verzorgen twee vrijwilligers een inleiding. Piet Dekker vertelt over zijn bijdrage aan het toegankelijk maken van notariële akten van voor 1811. Theo van Wijngaarden maakt de aanwezigen deelgenoot van zijn ervaringen met bouwvergunningen.

Daarna worden twee films getoond over de viering van het veertigjarig ambtsjubileum van koningin Wilhelmina in september 1938 in Dreischor en Nieuwerkerk. Daarna is het woord aan burgemeester Rabelink. Hij gaat de gereed gekomen nadere toegangen aanbieden aan de samensteller. Nadere toegangen zijn bewerkingen van en indexen op veel gebruikte archiefstukken. Deze toegangen zijn in de studiezaal van het archief en deels ook via de website van de gemeente te raadplegen. Ten slotte worden de winnaars van de groepsprijs en de prijs voor de vrijwilliger van 2011 bekendgemaakt.