Gemeente Berkelland

gemeentehuis: "Een sober en duurzaam gemeentehuis.."

Projectleiding gemeentehuis: "Een sober en duurzaam gemeentehuis.."

De nieuwbouw van het gemeentehuis in Borculo is bijna klaar.

Van 6 tot met 9 januari verhuist het deel van de ambtelijke organisatie dat nu nog in Eibergen en voor een deel al in Borculo zit naar de nieuwbouw. En de medewerkers die nu in het bestaande gemeentehuis in Borculo zitten verhuizen ook. Want dit gebouw wordt het komend half jaar gerenoveerd, zodat in het najaar van 2012 het hele gemeentehuis in gebruik kan worden genomen.

De aanstaande verhuizing is aanleiding genoeg voor een gesprek met de ambtelijk projectleider Arjan Dijkmans en de extern adviseur van Twijnstra Gudde, Eva Limonard.

Gemeentehuis Arjan Eva

Hoe lang loopt het proces om te komen tot een nieuwe gemeentehuis al?

Arjan Dijkmans: "In 2004 waren de gemeenteraden van de voormalige gemeenten Borculo, Ruurlo, Eibergen en Neede het er over eens: één nieuwe fusiegemeente, daar hoort ook één gemeentehuis bij. En het gemeentehuis moet in Borculo komen. Met instemming van de vier gemeenteraden werd de Borculose architect Gersen van IAA architecten in de arm genomen voor nieuwbouw. Dit gebeurde na een Europese selectie waaraan meer architectenbureaus, waaronder bureau Alberts & Van Huut dat het oude gemeentehuis ontwierp, meededen.

Ondertussen werd in Borculo voor een maximum periode van vijf jaar tijdelijke bouw geplaatst zodat de nieuwe gemeente bij de start in 2005 vanaf locaties in Borculo en Eibergen aan het werk kon gaan.

Bij de start van Berkelland bleek al gauw dat er grote financiële problemen waren. Niettemin werd er met het voorbereiden van een nieuw gemeentehuis doorgegaan. In juni 2007 waren burgemeester en wethouders zo ver. Er waren drie scenario's die in de inspraak werden gebracht. Het eerste ging uit van het bestaande gebouw, met daarachter een uitbreiding in een architectonisch andere stijl. In het tweede scenario zou een ` gespiegeld' gebouw op de Veemarkt worden gebouwd. Het derde scenario ging uit van sloop van het bestaande gemeentehuis en vervangende nieuwbouw. Burgemeester en wethouders stelden de gemeenteraad voor te kiezen voor het eerste scenario."

En wat deed de gemeenteraad? Gemeentehuis leerlingbouwplaats

Dijkmans: "Ondanks dat `de slang', zo werd de aanbouw in het eerste scenario genoemd, best mooi werd gevonden, was het gewoon te duur. Het zou de gemeente jaarlijks 1 miljoen euro kosten. Een meerderheid van de gemeenteraad vond wel nog steeds dat er centrale huisvesting moest komen. De gemeentelijke organisatie kon zo beter en efficiënter zijn werk doen. Bovendien is het duurzamer. Het spaart onder andere een hoop gereis tussen Eibergen en Borculo uit. Er werd gekeken of we niet met minder werkplekken toe konden. En de architect werd gevraagd om met `een slim plan' te komen. In februari 2009 volgde er inspraak over de aanbouw van twee eenvoudige kantoorvleugels achter het huidige gemeentehuis in Borculo. Het bestaande gemeentehuis wordt straks gebruikt voor de publieke functies als Publiekswinkel en raadzaal. Verder worden ook de vergaderruimtes in het bestaande gebouw ondergebracht. Het nieuwbouwgedeelte is, met uitzondering van het bestuursgedeelte, voornamelijk kantoorruimte. In totaal komen er 200 werkplekken voor ongeveer 250 medewerkers. De meerderheid van de gemeenteraad vond dit een verantwoord voorstel. De jaarlasten kwamen nu uit op ongeveer acht ton. Op 17 juli 2009 werd met de Europese aanbestedingsprocedure gestart. Daarin werd onder andere afgesproken dat de bouw van het gemeentehuis de status van `leerlingbouwplaats' moest hebben.

Uiteindelijk is in maart van 2010 besloten het bouwkundige perceel te gunnen aan Aannemingsmaatschappij Olde Rikkert B.V. uit Oldenzaal. Het werktuigbouwkundige perceel is gegund aan Wassink BV uit Winterswijk en het elektrotechnische perceel aan Koster E&I uit Wehl. Al met al gaat het nieuwe gemeentehuis 600.000 euro per jaar kosten en sparen we 4 ton per jaar uit ten opzichte van ` scenario 1'. En er is een Borculose architect en de aannemers komen ook uit de buurt."

Wat is er bijzonder aan het project?

Eva Limonard: "Allereerst is de architect er heel goed in geslaagd om de nieuwbouw en de bestaande bouw in juiste verhouding naast elkaar te zetten. Het bestaande gemeentehuis blijft blikvanger. De nieuwbouw ziet er goed uit, maar leidt de aandacht niet af. Vanaf het centrum van Borculo is het bijvoorbeeld nauwelijks zichtbaar. Dat is knap als je bedenkt dat de bestaande bouw een oppervlakte van 2.000 m2 heeft en de nieuwbouw 6.000 m2.

Daarnaast valt mij de vlotte besluitvorming binnen de gemeente op. Er is een projectdirectie met daarin wethouder Leo Scharenborg en directielid Janet Wildeman.

We hebben 's ochtends bouwvergaderingen en direct aansluitend komt de projectdirectie bijeen. Die geeft gelijk `een klap' op de diverse benodigde besluiten. Dat werkt prima. Dan kunnen wij er gelijk mee verder. Je ziet nog al eens bij overheden dat besluitvorming traag werkt.

En tot slot krijgt het nieuwe gemeentehuis in Borculo een zeer energiezuinige `warmte-koude-installatie'. Bij de verwarming en koeling van het nieuwe gemeentehuis maken we in goede samenwerking gebruik van warmte- en koudebronnen van het naastgelegen Friesland Campina Domo. Een unieke duurzame oplossing, waardoor we bestaande energie die anders verloren zou gaan opnieuw gebruiken."

Hoe is het proces tot nu toe verlopen en wat staat er nog op de rol?

Eva Limonard: "De waterschade na de extreme regenval op 23 augustus was natuurlijk een complicerende factor. Via een speciaal drogingsproces heeft de aannemer de schade zo veel mogelijk weten te beperken. De renovatie van het bestaande gemeentehuis is na ruim twintig jaar echt nodig. Er is lekkage en de klimaatbeheersing laat te wensen over. Daar gaan we het komend half jaar mee aan de slag."

Arjan Dijkmans: "Op 21 december is de oplevering van de nieuwbouw gepland. En van vrijdag 6 januari tot en met maandag 9 januari zijn we aan het verhuizen. Op dinsdag 10 januari moet alles het weer doen. Voor dienstverlening kunt u dan voorlopig nog in de tijdelijke bouw terecht. In het najaar zit de Publiekswinkel in het dan gerenoveerde bestaande gemeentehuis. Vervolgens zal de tijdelijke bouw langs de Berkel worden weggehaald en het park verder worden ingericht."

Op vrijdag 6 januari en maandag 9 januari is het gemeentehuis in verband met de verhuizing gesloten