Gemeente Den Haag

Persbericht

Den Haag wil meer kleinschalige bedrijven in de wijk

De gemeente Den Haag wil meer kleinschalige bedrijfsruimte in de stad realiseren.

Er is vooral behoefte aan ruimte voor aannemers, loodgieters, drukkerijen en reparatiebedrijven. Het college van B & W wil meer ambachtelijke bedrijven in woonwijken, omdat dit de economie in de stad stimuleert.

Uit onderzoek blijkt dat in Den Haag relatief weinig kleinschalige bedrijfsruimte beschikbaar is. Terwijl het MKB wél 99 procent van de Haagse bedrijven en instellingen vertegenwoordigt en 50 procent van de werkgelegenheid genereert. Om de economie te stimuleren heeft wethouder Henk Kool daarom het Actieprogramma Kleinschalige Bedrijfsruimte opgesteld. Daarin staan concrete maatregelen om de vestiging van dit soort bedrijven de komende jaren te stimuleren.

Zo komt een overzichtelijk aanbod van bedrijfsruimten beschikbaar. Ook wordt bekeken of verschillende databases aan elkaar gekoppeld kunnen worden, zodat het aanbod zo actueel mogelijk is. Verder wil de gemeente de regels voor de vestiging van bedrijfshuisvesting versoepelen. Ten slotte wordt in kaart gebracht hoe leegstaande gebouwen kunnen worden omgevormd tot bedrijfsverzamelgebouw. Dit naar voorbeeld van de voormalige brandweerkazerne aan de Erasmusweg, waar verschillende bedrijven hun intrek hebben genomen.

Per stadsdeel is bekeken welke locaties geschikt zijn voor de ontwikkeling van kleinschalige bedrijfsruimten. De gemeente gaat hierover met belanghebbenden in gesprek. Het gaat om bijvoorbeeld leegkomende scholen, welzijnsgebouwen en leegstaande kantoren. De gemeente wil ook tijdelijke bedrijfsruimten op braakliggende terreinen toestaan.