Gemeente Maasdriel



+

Maasdriel goed voorbereid op uitdagingen AWBZ en Jeugdzorg

[DownloadFile.aspx?fileId=2d84465b-808c-4e8f-8742-afbfe039721b&file Type=Content] De gemeente Maasdriel scoort goed op de ontwikkeling en invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en het Centrum Jeugd en Gezin (CJG). Aanvullend is de gemeente goed voorbereid op nieuwe, extra taken die het rijk naar de gemeente gaat overhevelen op het gebied van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en Jeugdzorg.

De Rekenkamercommissie deed recent onderzoek naar deze zaken en presenteerde haar bevindingen op dinsdag 6 december aan de commissie AB/Zorg van de gemeente.

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat de gemeente Maasdriel op dit moment voldoende is voorbereid op de decentralisatie van AWBZ-taken en op de komst van Jeugdzorg. Er moet nog wel beleid worden ontwikkeld op deze terreinen, maar daarin verschilt Maasdriel niet van andere gemeenten. De kwaliteit van de huidige beleidsinzet is meer dan voldoende. Er is een stevig fundament gelegd, dat als basis kan dienen voor de toekomst. De kanteling van de Wmo is voortvarend opgepakt en heeft geresulteerd in deugdelijk beleid en regelgeving. Daarbij wordt al intensief samengewerkt en afstemming gezocht met de gemeente Zaltbommel. De ontwikkeling van het CJG ligt, mede door de regionale samenwerking, op schema en is nog lang niet ten einde.

Suggesties

Op basis van het onderzoek doet de Rekenkamer in haar rapport enkele algemene suggesties. Hoofdboodschap is dat de gemeente moet blijven kiezen voor regionale samenwerking, rekening moet houden met een veranderd CJG, ambities dient te formuleren voor de Wmo en moet investeren in expertise over de AWBZ. De commissie AB/Zorg heeft geadviseerd deze suggesties over te nemen. Wethouder John Leijdekkers: 'Het onderzoek onderstreept dat de gemeente op goede wijze werkzaam is op de genoemde terreinen. Daar ben ik gepast trots op, want het zijn flinke uitdagingen en verantwoordelijkheden die het rijk bij ons neerlegt.'

* Bezoekadres:
Kerkstraat 45
5331 CB Kerkdriel

* Postadres:
Postbus 10.000
5330 GA Kerkdriel

* Tel: (0418) 63 88 88
Fax: (0418) 63 88 00
E-mail: info@maasdriel.nl