Activerendend stelsel werken naar vermogen en duurzame inzetbaarheid

Persbericht van Wissenraet van Spaendonck

Tilburg, 12 december - Boaborea wijst op het grote belang van een activerend stelsel voor werken naar vermogen én duurzame inzetbaarheid. Resultaatgerichte inkoop en transparante verantwoording over resultaten zullen leiden tot een activerend en effectiever stelsel van werken naar vermogen. "Geen enkele euro de deur uit zonder dat er een concreet resultaatscontract aan te grondslag ligt", aldus Kick van der Pol, voorzitter Boaborea. Investeren in mensen loont. Ondanks de crisis is het gemiddelde plaatsingspercentage bij re-integratietrajecten 52% (1). In 2010 zijn ruim 44.700 werklozen, bijstandsgerechtigden en arbeidsgehandicapten (2) door de leden van Boaborea via een re-integratietraject aan het werk geholpen. Activeren is ook van belang als het gaat om duurzame inzetbaarheid. Vitale organisaties leveren de beste bijdrage aan de economie wanneer zij kunnen beschikken over medewerkers met de juiste vaardigheden, competenties, motivatie en gezondheid. De Boaborea-leden bedienen jaarlijks 4,9 miljoen werknemers als het gaat om duurzame inzetbaarheid, voorkomen en terugdringen van verzuim. Kick van der Pol: "Echte winst is nu nog te boeken door werkenden langer vitaal aan het werk te houden en de 1 miljoen mensen die aan de kant staan aan te haken."

Boaborea doet, in haar brief aan de Tweede Kamer (3), aanbevelingen voor een activerend en effectiever stelsel van werken naar vermogen én duurzame inzetbaarheid:
Werken naar vermogen
- Elke euro van het re-integratiebudget moet gericht zijn op het einddoel werk;
- Elke uitgave moet gebaseerd zijn op een concreet resultaatscontract; - Er moet 100% transparantie komen over behaalde resultaten; - Publieke en private uitvoerders re-integratie moeten voldoen aan dezelfde resultaatsverplichtingen, transparantie en financiering.

Duurzame inzetbaarheid
- Alle werkenden, jong en oud, dienen na te denken over en uitvoering te geven aan hun duurzame inzetbaarheid.
- Veranker wettelijk het recht van een werkende op een inzetbaarheids- en loopbaanscan en de plicht van de werkgever om dergelijke scans periodiek aan te bieden. Daarbij past een individueel inzetbaarheids- en scholingsbudget.
- Regel het recht van elke werknemer tot toegang tot een arbodienst. - Start met de uitwerking van een Poortwachtermodel WW om de intersectorale mobiliteit verder te vergroten.

(1) Bron, Factsheet Re-integratie, december 2011, Raad voor Werk en Inkomen, www.rwi.nl
(2) Samenvatting BrancheMonitor Boaborea 2011
(3) De brief van Boaborea d.d. 12 december 2011 is te downloaden via www.boaborea.nl

Links:
http://www.boaborea.nl



Razende Robot Reporter