Provincie Limburg

vaker geluid in stiltegebieden

Iets vaker geluid in stiltegebieden

Ondernemers in stiltegebieden krijgen meer mogelijkheden om activiteiten te organiseren. De Provincie heeft regels vastgesteld waaraan een aanvraag om een activiteit te organiseren in een stiltegebied moet voldoen.

"Dankzij deze regels wordt er meer mogelijk, tot nu toe hebben ondernemers weinig tot geen ruimte gehad om eens iets extra's te doen", zegt gedeputeerde Patrick van der Broek. "De regels blijven echter streng, het gaat immers om een stiltegebied."

In Limburg zijn er 31 stiltegebieden. Dit zijn rustige en geluidarme gebieden, belangrijk voor de rustzoekende mens en voor dieren die weinig verstoring kunnen verdragen. De meeste luidruchtige activiteiten zijn in die gebieden verboden. Volgens de nieuwe regels kunnen ondernemers van toeristisch recreatieve accommodaties en horecabedrijven uit stiltegebieden maximaal 3 dagen per jaar een ontheffing krijgen. In andere gevallen kan per stiltegebied eenmaal per jaar een ontheffing worden verkregen, maar alleen als er geen alternatieve locatie mogelijk is. Aan het geluidsniveau en hoe lang de activiteit mag duren, zijn strikte regels verbonden.

De regels staan in het toetsingskader stiltegebieden. Ontheffingen kunnen worden aangevraagd bij de afdeling vergunningen van de Provincie (043) 389 76 49.