Belgische Federale Overheid



Hoe kunt u zich beschermen tegen zakkenrollers?

Datum: 12 december 2011

In 2010 werden in België 33 358 gauwdiefstallen aangegeven. Dat zou nog maar het topje van de ijsberg zijn. Van 12 tot 16 december 2011 organiseert de FOD Binnenlandse Zaken, samen met de preventiediensten van 22 gemeenten en die van de NMBS-groep, een actieweek tegen gauwdiefstal: 'Handen af van mijn tas!'

De gemeenten zullen bijvoorbeeld campagne voeren op kerstmarkten. De NMBS zal haar reizigers sensibiliseren in vijf grote stations: Brugge, Antwerpen, Brussel-Zuid, Ottignies en Luik-Guillemins. Eén dag lang zal elk station ook over een preventiestand beschikken waar de reizigers onder meer een bon uit het gratis krantje Metro kunnen inruilen voor een unieke campagnetas.

Hoe gaan gauwdieven te werk?

Gauwdieven houden van veel volk, dat maakt het voor hen makkelijker om ongezien te werken. Zij maken dus gebruik van de eindejaarsinkopen in december en van de koopjesperiode in januari.

Zij gaan vaak als volgt te werk:

* Zij lopen het slachtoffer omver.

* Zij besmeuren de kleding van het slachtoffer.
* Zij leiden het slachtoffer af terwijl deze bezig is aan een bankautomaat.

Een paar tips om gauwdiefstal te vermijden

* Draag uw handtas of rugzak bij drukte steeds vooraan tegen het lichaam (indien mogelijk met de sluiting naar de binnenzijde).
* Stop geen waardevolle voorwerpen in uw achterste broekzakken of zakken aan de buitenzijde. Kies bij voorkeur een binnenzak of indien dit niet mogelijk is, een broekzak vooraan.
* Wees alert bij grote drukte of als er plots opschudding ontstaat in uw omgeving.

* Gauwdieven werken vaak in team: de ene zorgt voor afleiding terwijl de andere steelt. Wees dus waakzaam als onbekenden u aanspreken of u 'per ongeluk' omverlopen.

Wat moet u doen als u toch beroofd wordt?

* Blokkeer uw bankkaarten via Card Stop: 070 344 344
* Blokkeer uw identiteitskaart via Docstop: 0800 2123 2123
* Blokkeer uw simkaart via uw gsm-operator
* Doe aangifte van diefstal bij de politie! Door de feiten aan te geven bij de politie kunnen gespecialiseerde ploegen van de lokale politie de nieuwe risicozones afbakenen. Zo draagt u uw steentje bij in het bestrijden van deze plaag.

Meer tips in verband met gauwdiefstal Externe link