Ingezonden persbericht


November 2011

VN-Voedselrapporteur pleit voor alternatieven voor het huidige voedselsysteem

Voedselschaarste en ondervoeding in grote delen van de wereld staat haaks op het recht op voedsel , maar hoe kunnen we dit recht in een wereld met schaarse middelen waarborgen? Op maandag 12 december 2011 gaat VN-voedselrapporteur Olivier de Schutter in op deze vraag. Hij zoekt naar veerkrachtige alternatieven voor het huidige voedselsysteem en stelt dat overheden, door stimulerende maatregelen te nemen, hierin een vitale rol spelen.

Boeren en consumenten in de steden kunnen dichter bij elkaar worden gebracht door het inkorten van de waardeketen, zodat de inkomens van boeren worden verbeterd en stedelingen tegelijkertijd gemakkelijker toegang hebben tot voedzaam eten. De Schutter stelt tevens dat het verbeteren van al bekende biologische landbouwmethoden de voedselproductie onafhankelijk kan maken van fossiele grondstoffen en kleine boeren in staat zal stellen hun voedselproductie te verdubbelen. Volgens de voedselrapporteur zijn bestuurlijke kwesties de sleutel tot het maken van de nodige veranderingen die urgent, maar bovenal mogelijk zijn.

Olivier De Schutter is sinds mei 2008 speciaal rapporteur voor het recht op voedsel van de Verenigde Naties. Hij is jurist en expert op het gebied van mensenrechten en studeerde aan de Universiteit van Harvard. Voordat hij bij de VN in dienst trad was hij secretaris generaal van de International Federation of Human Rights (FIDH) en voorzitter van EU Network of Independent Experts on Fundamental Rights. In zijn onderzoeken richt hij zich vooral op de sociale en economische rechten van de mens en de relatie tussen mensenrechten en bestuur.

Frances Moore Lappé geeft commentaar op de lezing. Lappé is auteur van bestseller 'Diet for a small planet' en oprichter van 'Food First: The institute for food and development policy' en het 'Small planet Institute'. Lappé heeft verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder de 'Right Livelihood Award', en 'Humanitarian of the Year'.