Rijksvoorlichtingsdienst

Herdenkingsbijeenkomst nabestaanden Hr.Ms. K XVI

Het terugvinden van Hr.Ms. K XVI twee maanden geleden markeert een bijzonder moment voor de nabestaanden en de Koninklijke Marine. Het bekend worden van de laatste rustplaats van de bemanning is aanleiding voor een speciale herdenking van deze mannen waarbij hen het respect wordt getoond voor alles wat zij voor ons land hebben gedaan en het immense offer dat zij daarvoor hebben gebracht. Op woensdag 14 december wordt bij de Groep Onderzeeboten van de Koninklijke Marine te Den Helder een herdenkingsplechtigheid gehouden.

Begin oktober maakte een Australisch duikteam bekend dat zij bij toeval de in de Tweede Wereldoorlog nabij Borneo gezonken Nederlandse onderzeeboot Hr.Ms. K XVI hadden gevonden. Tijdens een jaarlijkse duiktrip in de Zuid Chinese Zee hebben zij aan de hand van een door een lokale visser aangeduide wrakpositie op de kaart, op 04 oktober de lang gezochte onderzeeboot gelokaliseerd. Hiermee kwam een einde aan een lange periode van onzekerheid voor de nabestaanden van de bemanning.

Hr.Ms. K XVI, een onderzeeboot van ca. 1000 ton en een bemanning van 36 personen waaronder 6 Indonesische schepelingen, maakte onderdeel uit van de geallieerde strijdmacht die werd ingezet om de Japanse invasie van het toenmalig Nederlands Indië te verhinderen. Nadat door haar torpedo's op 24 december 1941 de Japanse onderzeebootjager Sagiri tot zinken werd gebracht, is zij zelf in de nacht van 24 op 25 december 1941 door de Japanse onderzeeboot I-66 getorpedeerd en ten onder gegaan nabij Kuching (Borneo).

Bij de herdenkingsplechtigheid, waar oud-premier en oud-onderzeebootcommandant Zijne Excellentie P.J.S. de Jong bij aanwezig zal zijn, zal de Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom een krans leggen bij het schild van de K XVI op het Onderzeedienstmonument. Door de nabestaanden van de bemanning van de K XVI zal een in memoriam worden uitgesproken.

Tijdens een informatiebijeenkomst voor de nabestaanden die voorafgaat aan de herdenkingsplechtigheid, zal een presentatie worden gegeven over de geschiedenis van Hr.Ms. K XVI en haar bemanning waarbij uniek historisch beeldmateriaal zal worden getoond. Eén van de Australische duikers die voor deze bijeenkomst is uitgenodigd zal zijn verhaal vertellen over de vondst van de K XVI aan de hand van onderwaterfoto's van het wrak. Bij het duiken naar het wrak is door de duikers het stuurwiel naar boven gehaald. Dit stuurwiel zal tijdens de bijeenkomst aan de Koninklijke Marine worden overhandigd. Het stuurwiel zal een plek krijgen in de Traditiekamer van de Groep Onderzeeboten van de Koninklijke Marine.

Noot voor redacties (