Provincie Friesland




---

PERSBERICHT

Nummer: 354 MK
Datum: 14 december 2011

Sterke gemeenten in een sterke provincie.

Visie toekomst gemeentelijke indeling Noord-Fryslân vastgesteld. Gedeputeerde Staten hebben hun visie op toekomstbestendige lokaal-bestuurlijke inrichting van Noord-Fryslân vastgesteld. De visie is ondermeer het resultaat van gevoerde gesprekken met betrokken gemeenten. Deze gesprekken zijn gestart naar aanleiding van de presentatie van het adviesrapport "Meer burger, minder bestuur". Dit rapport is maart 2011 opgeleverd door de commissie Koopmans. Met het genomen besluit hebben GS hun standpunt over het adviesrapport bepaald voor dit deel van de provincie.

In de visie schetsen GS een samenhangend regionaal eindbeeld. Zij pleiten voor sterke gemeenten in een sterk Fryslân. Deze sterke gemeenten zijn toekomstbestendig en in staat om een antwoord te geven op de huidige en komende maatschappelijke opgaven. GS schetsen een gewenste totstandkoming van 3 sterke gemeenten in de noordelijke schil van de provincie. Hierbij geldt 1 januari 2015 als streefdatum. Heel Fryslân is gebaat bij een sterke positie van Leeuwarden, zowel in het regionale als landelijke krachtenveld.

Gedeputeerde Schokker: "Gemeenten vragen ons regelmatig om regie. Met deze visie maken wij duidelijk wat wij zien als toekomstbestendige en krachtige gemeenten in Noord Fryslân." Verwacht wordt dat met de visie gemeenten geïnspireerd worden op korte termijn met een standpunt te komen. Zo kan worden toegewerkt naar een duurzame lokaal-bestuurlijke inrichting van Fryslân. "Onze visie is niet vrijblijvend. De tijd is gekomen om te komen tot bestuurlijke oplossingen." GS vragen de gemeenten voor 1 april 2012 te komen tot een schriftelijke reactie op deze visie.

Met de gerealiseerde herindeling van Súdwest Fryslân en de voorgenomen herindelingen van De Friese Meren en Boarnsterhim zijn reeds stappen gezet voor een duurzame versterking van de kwaliteit van het lokaal bestuur. Een nieuwe ronde gesprekken is gepland voor Zuidoost Fryslân en de Waddengemeenten. Deze gesprekken worden in januari en februari 2012 gehouden.


---- --