VU medisch centrum

Aanvullende informatie/reactie VU medisch centrum inzake IGZ rapport en berichtgeving in De Volkskrant van 14 december 2011

14 december 2011

De raad van bestuur VUmc is gestart met de uitvoering van acties om de communicatie en samenwerking tussen een aantal medisch specialismen en de IC te verbeteren. In het plan van de raad van bestuur heeft optimalisering van de overlegstructuur tussen diverse medische disciplines, prioriteit. Het richt zich op het verbeteren van de communicatie en samenwerking tussen enkele medisch specialisten: de longchirurgen, de longartsen, de cardiochirurgen en de intensivisten. Al eerder is een externe begeleider aangezocht door de raad van bestuur. Deze is gestart, hij richt zich op intercollegiale toetsing en openheid in de samenwerking.

Concrete maatregelen
Bij de aanpassingen in de organisatie van de intensieve zorg worden meerdere specialismen van VUmc betrokken. Het gaat daarbij om de meest effectieve inrichting van het onderling overleg en de afstemming, zowel binnen als buiten kantooruren. De IC-specialisten ('intensivisten') zullen in de toekomst bijvoorbeeld meer dan nu bij het volledige behandel traject worden betrokken; tegelijk zal het voor medebehandelaars gemakkelijker worden op de IC betrokken te blijven bij de behandeling. Bijvoorbeeld door ook gebruik te kunnen maken van het 'elektronisch patiëntendossier' van de IC.
Ook zullen nieuwe richtlijnen duidelijk maken hoe specialisten, wanneer ze na goed overleg toch van mening blijven verschillen, specifieke twijfelgevallen kunnen voorleggen aan de Inspectie.

De raad van bestuur VUmc hecht aan goede en zorgvuldige communicatie tussen zorgverleners. Daarom wordt krachtig en voortvarend met de uitvoering van de verbeteringen begonnen, aldus de raad van bestuur, zodat snel tastbare resultaten zichtbaar zullen zijn.

De zorg op de IC is goed. Dit valt bijvoorbeeld op te maken uit visitatierapporten, lage sterftecijfers, voorkomen van ziekenhuisinfecties. Een groot deel van de specialisten in VUmc herkent zich dan ook niet in aantijgingen die richting de media zijn gedaan.

De Raad van Toezicht van VUmc heeft ingestemd met het plan van aanpak van de raad van bestuur en zal de voortgang ervan nauwlettend monitoren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft kennis genomen van het plan van aanpak en ziet geen aanleiding in nadere toezichtsmaatregelen.

Achtergrond
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in VUmc de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar aanleiding van een melding van een mogelijke incident vanwege het overlijden van een patiënt op de IC, de algemene werkwijze van melden en het hoofdbehandelaarschap op de IC van VUmc. Op woensdag 23 november zijn de conclusies en de aanbevelingen aan de raad van bestuur bekend gemaakt door de Inspectie. VUmc bevestigt nogmaals de aanbevelingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zeer serieus te nemen. Alle betrokkenen binnen VUmc hebben uitgesproken bij te zullen dragen aan het plan van aanpak. Dit plan met de uitvoeringswijze zal aan het eind van dit jaar aan de IGZ worden gerapporteerd.
bron: Dienst communicatie