Stichting FOM 14 december 2011

Wijziging in samenstelling Raad van Bestuur en Uitvoerend Bestuur van FOM

In de bestuursvergaderingen van dinsdag 13 december zijn de Raad van Bestuur (RvB) en het Uitvoerend Bestuur (UB) van de Stichting FOM tot het besluit gekomen om de samenstelling van beide besturen te wijzigen. Zo zullen enkele leden hun lidmaatschap beëindigen, worden enkele leden herbenoemd en zijn er nieuwe leden aangesteld. In dit nieuwsbericht een overzicht.

Raad van Bestuur van FOM
De volgende bestuursleden zullen per 31 december 2011 hun lidmaatschap eervol beëindigen. Prof.dr. C. (Cees) Dekker voltooit eind dit jaar zijn tweede en laatste zittingstermijn van vijf jaar. Dr. C.M. (Tini) Hooymans, dr. A.B.M. (Ton) Hoff en prof.dr. I.T. (Ted) Young voltooien op 31 december hun eerste zittingstermijn van vijf jaar. Per eind 2011 loopt ook de eerste zittingsperiode van prof.dr.ir. M.G.D. (Marc) Geers en prof.dr. R.J. (Rob) Hamer af. Beide bestuursleden worden per 1 januari 2012 herbenoemd tot lid van de Raad van Bestuur voor een tweede zittingsperiode van vijf jaar.

Als gevolg van de bovenstaande wijzigingen is er weer statutaire ruimte voor nieuwe RvB-leden. De volgende vijf nieuwe leden zullen per 1 januari 2012 toetreden tot de Raad van Bestuur van FOM:
- Ir. P.A.O.G. (Paul) Korting, voorzitter directie ECN
- Prof.dr.ir. L.P. (Leo) Kouwenhoven, hoogleraar fysica Technische Universiteit Delft

- Dr. M. (Margriet) Nip, Director Technical Tata Steel Products Mainland Europe

- Prof.dr. J.M. (Jan) van Ruitenbeek, hoogleraar experimentele fysica Universiteit Leiden

- Dr.ir. E.-J. (Egbert-Jan) Sol, Director of Innovation High-Tech Systems & Materials TNO

Uitvoerend Bestuur van FOM
Het Uitvoerend Bestuur van de Stichting FOM bestaat uit vijf leden. Eerder dit jaar is al besloten dat per 1 januari 2012 prof.dr. N.H. (Nynke) Dekker de positie zal innemen die vrijkomt door het aftreden van vice-voorzitter prof.dr. Carlo Beenakker. Beenakker zal daarmee ook aftreden als lid van de Raad van Bestuur van FOM. In de FOM expres van december (beschikbaar vanaf medio december) vindt u een afscheidsinterview met Carlo Beenakker.
In de bestuursvergadering is vastgesteld dat UB-lid prof.dr. D. (Detlef) Lohse per 1 januari 2012 wordt benoemd tot vice-voorzitter van de Raad van Bestuur en het Uitvoerend Bestuur van FOM. In de loop van 2012 verloopt de zittingstermijn van vier jaar van dr. Th.J.H. (Dirk) Smit (per 1 maart 2012) en van prof.dr. Th.H.M. (Theo) Rasing (per 1 december 2012). Beide bestuursleden hebben zich bereid verklaard een benoeming voor een tweede zittingstermijn te aanvaarden en zijn in de bestuursvergadering dan ook herbenoemd tot lid van het Uitvoerend Bestuur voor een tweede zittingstermijn.

FOM bedankt de aftredende bestuursleden voor hun bewezen diensten.

FOM in een notendop
De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) bevordert fundamenteel natuurkundig onderzoek in Nederland. Activiteiten van FOM komen het algemeen belang ten goede, in het bijzonder dat van het hoger onderwijs en het bedrijfsleven. Circa 1040 mensen zijn in dienst van de werkgever FOM. Het personeelsbestand is opgebouwd uit bijna 90 vaste wetenschappelijke stafleden, 160 postdocs, 430 onderzoekers in opleiding (promovendi) en 360 technici en overige personeelsleden. Het onderzoek vindt plaats in drie instituten en 182 universitaire werkgroepen, verspreid over elf Nederlandse universiteiten. De medewerkers produceren rond de 60 proefschriften en 1100 wetenschappelijke publicaties per jaar.

De Stichting FOM besteedt 91,8 miljoen euro voor exploitatie en investeringen aan FOM-activiteiten. De baten hiervoor zijn in de eerste plaats afkomstig van het Gebiedsbestuur Natuurkunde van NWO en het Algemeen Bestuur van NWO en verder ook van de Europese Unie, de overheid, en uit samenwerking met universiteiten en het bedrijfsleven. FOM maakt deel uit van NWO. De Stichting FOM werd opgericht in 1946.