Gemeente Duiven


Duiven, woensdag 14 december 2011

De Liemerse gemeenten Doesburg, Duiven, Montferland, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar en de Huisartsendienst gaan samen strijden tegen het besluit van Ziekenhuis Rijnstate om per 1 april 2012 de Spoedeisende Hulp (SEH) in Zevenaar te sluiten.

Gemeenten en huisartsen willen zo snel mogelijk een overleg met VGGM over de ambulancezorg. Daarnaast blijven ze zich sterk maken voor het behoud van spoedeisende hulp in de Liemers. De gemeenten en de huisartsen eisen van de Raad van Bestuur van Rijnstate dat deze er alles aan doet om adequate acute zorg in de regio te garanderen.

Voor de sluiting, eisen de gemeenten van de Raad van Bestuur van Rijnstate dat een zorgvuldige voorbereiding op de consequenties van het besluit plaatsvindt. Gemeenten vinden dat de SEH niet gesloten kan worden, zolang kwalitatieve spoedeisende zorg niet geregeld en gegarandeerd is.

Tot nu toe hebben de afzonderlijke inspanningen onvoldoende opgeleverd, vandaar dat de huisartsen en de gemeentebesturen in dit proces verder samen optrekken. Zij realiseren zich daarbij dat zij geen zeggenschap hebben over de bedrijfsvoering van het ziekenhuis. Zij willen wel de garantie dat onder alle omstandigheden de wettelijke aanrijtijden van 45 minuten naar een SEH van de ambulance haalbaar zijn en inwoners tijdig de zorg krijgen die zij nodig hebben. Volgens de gemeenten en de huisartsen zijn beide zaken binnen de spoedeisende zorg niet goed geregeld.

Absolute prioriteit heeft de regionale ambulancezorg. Hier ontstaan nu al problemen en dat wordt veel erger op het moment dat de SEH én de acute harthulp weggaan uit Zevenaar. Er moeten dan meer ambulances gaan rijden en deze zijn er niet. Daar komt bij dat de ambulances langer uit het gebied zijn. Hierover willen de gemeenten en de huisartsen zo snel mogelijk in gesprek met het bestuur van de Veiligheids- en Gezondheidsregio VGGM.