Politie Noord- en Oost Gelderland

Politie rondt onderzoeken woninginbraken af

Politieregio Noord- en Oost-Gelderland, 14-12-2011 o De politie boekt succes in onderzoeken naar woninginbraken. De aanpak van inbraken heeft een hoge prioriteit bij het politiekorps. De afgelopen maanden zijn er meerdere verdachten aangehouden en onderzoeken afgerond. De politie hoopt dat haar opsporingswerk bijdraagt aan het terugdringen van het aantal inbraken.

In 2009 zijn er in de regio Noord- en Oost-Gelderland 1994 woninginbraken gepleegd. In 2010 waren dat er 2470, een verhoging van ruim 23%. Een woninginbraak heeft een grote impact op het gevoel van veiligheid van slachtoffers. Reden te meer voor het politiekorps om de aanpak van woninginbraken een hoge prioriteit te geven. Twee speciale onderzoeksteams houden zich dagelijkse bezig met onderzoeken naar woninginbraken. Daarnaast roepen wijkagenten bewoners op om zelf ook alert te zijn.

Aanhouding winkeldief leidt tot vier verdachten inbraken Op donderdag 3 november is een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden voor een winkeldiefstal. Agenten herkenden de man als een verdachte die werd gezocht voor een onderzoek naar woninginbraken. Zijn identiteit was bij de politie tot dat moment nog niet bekend. Een uitgebreid onderzoek volgde. Op basis van dit onderzoek konden op dinsdag 8 november twee mannen (42 en 45 jaar) uit de gemeente Doetinchem worden aangehouden. Bij onderzoek in de woningen van deze verdachten zijn vooral veel gestolen sieraden gevonden. De politie verdenkt hen ervan zon acht inbraken in Terborg, Gaanderen en Doetinchem te hebben gepleegd. Op 22 november is een vierde verdachte aangehouden, een 45-jarige man uit Doetinchem. Hij had gebruik gemaakt van een gestolen mobieltje. De 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats bleek over een gestolen pinpas te beschikken en tegen hem wordt, net als tegen de 45-jarige Doetinchemmer, proces verbaal opgemaakt van heling. De twee inbraakverdachten zitten nog vast.

Inbreker Lichtenvoorde bij verkeerscontrole betrapt Op dinsdag 29 november heeft de politie een 24-jarige man uit Ede aangehouden. Hij stond al langere tijd gesignaleerd omdat hij verdacht werd van een woninginbraak op 23 januari in Lichtenvoorde. De man liep bij een verkeerscontrole in Ede tegen de lamp. Omdat er op 23 januari drie inbraken zijn gepleegd in Lichtenvoorde sluit de politie zijn betrokkenheid daarbij niet uit. De man zwijgt maar tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Inbrekers Lengel aangehouden na DNA-match
Dat inbrekers na ruim een jaar niet vrijuit gaan bleek uit een politieonderzoek naar aanleiding van een woninginbraak in Lengel. Op donderdagochtend 10 juni 2010 is er ingebroken in een boerderij aan de Zonnekroek in Lengel. Net zoals bij elke woninginbraak is er destijds nauwkeurig sporenonderzoek verricht. Dit wierp ruim een jaar na de inbraak zijn vruchten af. Op 19 september is een 26-jarige man uit de gemeente Berkelland, na een DNA-match, als verdachte aangehouden. Op basis van vervolgonderzoek is op dinsdag 22 november een 39-jarige man uit dezelfde gemeente aangehouden. De mannen worden ervan verdacht de inbraak te hebben gepleegd. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Man met valse identiteit blijkt inbreker
In Apeldoorn heeft de politie een 32-jarige man uit Kosovo worden aangehouden. De politie houdt de man verantwoordelijk voor zeker zesentwintig woninginbraken (of pogingen). Deze zijn gepleegd in hoofdzakelijk Apeldoorn maar ook in Hattem, Epse, Epe, Warnsveld, Twello, Wapenveld, Beemte, Wenum Wiesel en Klarenbeek. De inbraken werden gepleegd in mei en juni 2011. De politie kwam de man op het spoor na een aantal tips. Op 14 juli werd tijdens een onderzoek in een woning in de Apeldoornse wijk Zevenhuizen de 32-jarige Kosovaar aangetroffen. Hij bleek in het bezit te zijn van een vals identiteitsbewijs en een verboden gaspistool. Ook werd er inbrekerswerktuig gevonden. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hierna volgde een uitgebreid onderzoek. De politie kon ondermeer op basis van de sporen van het gebruikte inbrekerswerktuig en schoensporen de inbraken aan deze man linken. De buit bestond uit horloges, geld, sieraden, portemonnees en een fiets. De man wordt ook verdacht van een diefstal met geweld in Duitsland.

Voorkomen
De kans op woninginbraken is aanzienlijk kleiner als er preventieve maatregelen zijn genomen. Bijvoorbeeld door goed hang- en sluitwerk te kopen. Een vakman kan er alles over vertellen. Ook door goede verlichting rondom de woning wordt een woning minder inbraakgevoelig. Mochten inbrekers toch kans zien om binnen te komen, dan is het belangrijk dat waardevolle spullen goed geregistreerd staan. De kans dat de politie deze goed vastgelegde of gefotografeerde spullen na een inbraak terugvindt, is veel groter dan wanneer een aangever alleen meldt een blauwe laptop kwijt te zijn. Meer tips en informatie vindt u op www.politiekeurmerk.nl.

Einde bericht