Provincie Utrecht

Provinciale Staten hebben er een doctor bij

Anita Vlam, statenlid voor de VVD, is in december gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij deed onderzoek naar consumentengedrag bij advies en aankoop van financiële producten. Anita mag zich vanaf nu naast econoom, politica en moeder van drie, ook doctor noemen.

Anita Vlam promoveert

Op haar wensenlijstje stond het: promoveren. Maar na haar studie economie wilde ze eerst werkervaring opdoen en een gezin stichten. Toen de Erasmus School of Economics van de Erasmus Universiteit een traject startte, dat vrouwelijke economen met minimaal tien jaar werkervaring de mogelijkheid bood om te promoveren, greep ze haar kans.

Anita: `Mijn academische kennis werd weer geprikkeld en ik besloot er voor te gaan. Ik ben gestopt met mijn werk in de financiële dienstverlening, omdat ik onafhankelijk onderzoek wilde doen. Op het moment dat ik startte, september 2008, viel de financiële markt om. Dat gaf een extra dimensie aan het onderzoek.'

Opleiding en voorbereiding

Ze onderzocht de relatie tussen adviseurs en klanten van financiële producten. Eén van de conclusies uit haar onderzoek luidt dat de hoogte van de opleiding van de klant en de mate waarin de klant zich voorbereidt op het gesprek met de adviseur, van belang zijn voor de kwaliteit van het advies. Mensen met een hogere opleiding en mensen die zich beter voorbereiden krijgen een kwalitatief beter advies dan mensen met een lagere opleiding en mensen die zich weinig voorbereiden.

Anita: `Mensen besteden veel tijd aan het uitzoeken van de gordijnen of de kleur van de bank, maar investeren weinig tijd in de voorbereiding van het gesprek over de hypotheek voor het huis. Terwijl een verkeerde keuze van een financieel product veel grotere, financiële gevolgen heeft. Eén van mijn adviezen aan de klant luidt dan ook: besteed tijd aan de voorbereiding van het gesprek met een financieel adviseur.'