Ingezonden persbericht


()

PERSBERICHT

Amsterdam, 14 december 2011

Brigitte van Nylen wint Leather Design Prijs 2011
Tassenmuseum Hendrikje toont alle genomineerden t/m 29 januari 2012

Zojuist is bekend geworden dat de Vlaamse Brigitte van Nylen de Hester van Eeghen Leather Design prijs 2011 heeft gewonnen. De jury, onder leiding van tassenontwerpster Hester van Eeghen, beoordeelden de ontwerpen op kunstzinnigheid, maakbaarheid, materiaal, ambacht en originaliteit van de uitwerking van het thema. Het winnende ontwerp scoorde het hoogst op al deze punten. Het thema dit jaar was het pittige meptasje, dat dateert uit de jaren zestig, toen vrouwen altijd met een tasje op stap gingen. Met deze tas sloegen dames honden van zich af, gaven ze dieven een klap op hun hoofd, of hielden een winkelkarretje tegen dat de heuvel afrijdt. Een meptasje is een talisman, een wapen, en gaf elke vrouw zekerheid voor elke (onverwachte) situatie.

De jury, bestaande uit Hester van Eeghen, Willem Wentholt (reparateur), Sigrid Ivo (directeur Tassenmuseum), Laila Vestering (Kunstcentrum Haarlem) en Roger Hurkmans, (producent tassen), koos dit ontwerp vanwege de eigen vormtaal van een klassiek gegeven. Zij roemden vooral de eigentijdse kijk op het meptasje. Naast het feit dat met dit ontwerp een flinke mep gegeven kan worden, is het ook heel goed te gebruiken in het dagelijks leven bij voorbeeld voor een feestje of een picknick. Van Nylen heeft zeer veel oog voor detail; te zien zowel aan de binnen- en aan de buitenkant van de tas. Belangrijkst is de mooie uitvoering van de tas, waaraan goed te zien is dat de maakster het leerambacht heel goed beheerst.

Dit ontwerp wordt binnenkort in 30-voud geproduceerd en krijgt een prominente plaats in de expositie bij Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam en vanaf februari in het Kunstcentrum in Haarlem. Brigitte van Nylen, Belinda Drabble, Shanna Deurloo en Robert Jan Snoek waren de drie genomineerden voor de prijs. Shanna Deurloo/Robert Jan Snoek en Belinda Drabble kregen een eervolle vermelding vanwege hun originaliteit.

()

()

()

Bijschrift tassen van:
Winnende tas Brigitte van Nylen Belinda Drabble Shanna Deurloo en Robert Jan Snoek

Stichting Hester van Eeghen Leather Design Prijs
De Leather Design prijs is een tweejaarlijkse prijs die door Tassenmuseum Hendrikje en tassenontwerpster Hester van Eeghen wordt georganiseerd om ontwerpers te stimuleren met leer te werken.. Veel vormgevers kennen de stap van enkele stuks naar een serieproductie niet, omdat de leerindustrie dreigt uit te sterven in Nederland. Met deze prijs worden ontwerpers en de uitvoerders van het leerambacht samen gebracht zodat kennis en praktijk worden overgedragen. De Stichting Leather Design, is een initiatief van Hester van Eeghen en heeft als doel de kennis van het leerambacht in Nederland te behouden. Als tassenontwerper wil ze het uitstervende leervak in Nederland stimuleren en jong talent een kans geven.

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld. Met een collectie van meer dan 4.000 tassen biedt Tassenmuseum Hendrikje een uniek overzicht van de geschiedenis van dit dagelijkse gebruiksvoorwerp. Bruidsbuidels, heupzakken, aalmoezentassen, reticules, schooltassen, avondtasjes en designtassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Door de eeuwen heen heeft de tas veel verschillende functies gehad en achter elke tas schuilt een verhaal; over veranderingen in de mode, de emancipatie van de vrouw en het gebruik van nieuwe technieken en materialen. Met de Leather Design Prijs wil het museum de aandacht vestigen op het ambacht en op het talent van tassenontwerpers.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht