Gemeente Achtkarspelen


Buitenpost, 14 december 2011

Samen aan de slag met arbeidsmarkt onderwijs in Achtkarspelen

Dinsdagavond 13 december vond op het gemeentehuis in Buitenpost een bijeenkomst plaats in het kader van arbeidsmarkt en onderwijs in de gemeente Achtkarspelen. Onderwijs en bedrijfsleven gingen met elkaar in gesprek over dit onderwerp.

Na de inleiding van wethouder Marten van der Veen zijn een tweetal concrete projecten gepresenteerd. Het eerste project is de samenwerking tussen het Voortgezet Onderwijs en Biddle. In dit project gaan leerlingen van o.a. het Singelland Surhuisterveen op bedrijfsbezoek bij Biddle in Kootstertille. Voor deze opdracht werken de leerlingen verschillende opdrachten uit. Het tweede project is 'duurzaam bouwen en leren met VDM'. Dit project draait om de bouw van een aantal starterswoningen in Surhuisterveen. Leerlingen komen in contact met verschillende facetten die een dergelijk project met zich mee brengt. Bij dit project worden bijvoorbeeld ook de banken en de gemeente betrokken, om iets te laten zien over financiering en vergunningverlening.

Onlangs zijn de onderzoeksresultaten van het rapport 'Onderwijs & Arbeidsmarkt' gepresenteerd. Dit rapport bundelt een groot aantal bestaande gegevens die er over dit onderwerp zijn. De nadruk van de bijeenkomst lag op deze onderzoeksresultaten. Tijdens de bijeenkomst werd nogmaals duidelijk dat de werkgelegenheidsstructuur er in Achtkarspelen anders uit ziet dan in de rest van de regio. Industrie en bouw bijvoorbeeld zijn hier, in verhouding tot de rest van de regio, sterk vertegenwoordigd. Laag opgeleiden lijken steeds minder kansen te hebben op een baan in de toekomst. Ook om die reden zal er in de toekomst nog meer aandacht moeten komen voor beroepsoriëntatie en verhogen van het ambitieniveau. Er werd een aantal projectideeën gelanceerd die een bijdrage kunnen leveren aan de voorgenomen doelstellingen (o.a. terugdringen werkeloosheid en ambitie/leermotivatie verhogen). De belangrijkste conclusie van de avond was dat onderwijs en bedrijfsleven samen iets moeten doen met de beschikbare informatie en hier concreet mee aan de slag moeten.




Gemeente Achtkarspelen