Ingezonden persbericht


CNV Vakmensen

14 december 2011, Utrecht

------

CNV Vakmensen waarschuwt voor concurrentievervalsing op Atlantische visvangst

'Europese Commissie verkwanselt vissers'

De Europese Commissie verkwanselt Nederlandse vissers in de zogenaamde pelagische visserij. 'Dat klinkt als grote woorden, maar ik kan de uitkomst niet anders zien wanneer de Commissie volhoudt om Mauritanië meer visrechten te geven en tegelijkertijd het vangstquotum voor Europese freeze-trawlers te verminderen. Dit is gewoon oneerlijke concurrentie ten aanzien van bemanningen uit de Europese Unie en zelfs daarbuiten', stelt bestuurder Nico Bogaard van CNV Vakmensen.

Vandaag overhandigt hij en collega-vertegenwoordigers van deze specifieke visbranche een brief aan Europees Commissaris Maria Damanaki met daarin argumenten om de Mauritaanse vissers niet meer ruimte te geven dan nu het geval is.

Bogaard: 'Elke visserman aan boord staat voor vier banen aan wal. Door de wens van de Europese Commissie om het aantal Mauritaanse bemanningsleden aan boord van de trawler verplicht te verhogen van 37 tot zelfs 60 procent, stuur je dus vissers - ook uit Nederland - naar huis.

Het vissen zelf wordt ook niet bepaald efficiënter in de zin van voedselkwaliteitsbewaking door het voornemen van de Europese Commissie om de vangst voortaan verplicht in Mauritanië aan te landen. De infrastructuur daar kan dat helemaal niet aan met alle mogelijke gezondheidsrisico's van dien.'

Volgens hem pakt deze wijze van positieve discriminatie ten aanzien van de Mauritaniërs aan alle kanten verkeerd uit.