Gemeente Gemert-Bakel


15 december: kap 6 bomen in Bakel-wegen afgesloten

Kappen 6 grote zomereiken in Bakel: afsluiting Dorpsstraat, Neerstraat en de Julianastraat

Om gevaarlijke situaties te voorkomen heeft de gemeente moeten besluiten om zes monumentale en beeldbepalende bomen in Bakel te kappen. Eerder dit jaar, in februari, werden al elf bomen gekapt. Het gaat om bomen die ernstig zijn aangetast door een zwam en/of houtrot.

De bomen worden gekapt op donderdag 15 december tussen 08.00 en 16.00 uur. Het gaat hierbij om drie zomereiken aan de Dorpsstraat, twee zomereiken aan de Neerstraat en een moeraseik aan de Julianastraat.

Voor de kapwerkzaamheden wordt de weg tijdelijk afgesloten. Het verkeer van de Neerstraat wordt omgeleid via de route Nuyeneind, Aarle-Rixtelseweg en Helmondsestraat en omgekeerd. Het verkeer wat normaal gesproken door de Dorpsstraat rijdt, wordt omgeleid via de wegen Auerschootseweg, Oldert en Leemskuilendijk en omgekeerd. Voor de Julianastraat is geen omleiding nodig.

Tijdens de reguliere boomcontrole door de gemeente is een aantal monumentale en beeldbepalende bomen in het centrum van Bakel aangeduid als risicoboom. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente deze bomen nader laten onderzoeken door een boomadviseur. Uit dit onderzoek is gebleken dat de conditie van de zes bomen sterk verminderd is. De bomen zijn aangetast door honingzwam, waslakzwam, dikrandtonderzwam, reuzenzwam en wilgenhoutrups en er is sprake van houtrot in de stam en gesteltakken. De levensverwachting bij deze bomen is korter dan 5 jaar.

Wanneer mogelijk worden in de directe omgeving van de gekapte bomen nieuwe bomen aangeplant om hetzelfde groene straatbeeld te behouden. Plannen hiervoor worden in de loop van volgend jaar uitgewerkt.

Meer informatie? Neem contact op met de gemeente, (0492) 378 500 of gemeente@gemert-bakel.nl.