Rijksvoorlichtingsdienst

Rijksbouwmeester: met scholenbouwwaaier op weg naar goede en gezonde scholen

Rijksbouwmeester Frits van Dongen heeft vandaag de scholenbouwwaaier gepresenteerd op de Liduina basisschool in Den Haag. De waaier is een hulpmiddel om de ideeën van gebruikers over hun te (ver)bouwen school daadwerkelijk te realiseren. Per jaar zijn er circa 1000 scholen die met bouw of verbouw te maken krijgen. Ook de Liduina basisschool moet verbouwd worden om aan de eisen van deze tijd te voldoen. Leerlingen en onderwijzers vertelden de Rijksbouw­meester deze ochtend wat er aan hun schoolgebouw mankeert en wat verbeterd moet worden. Schoolbesturen, gemeenten en adviseurs krijgen met de waaier een instrument in handen waarmee zij de scholen weer in topconditie kunnen krijgen.

Goede leerprestaties zijn mede afhankelijk van de kwaliteit van de huisvesting. Op dit gebied valt er nog heel wat te verbeteren. Veel scholen in Nederland zijn gebouwd in de jaren zeventig en naderen het einde van hun levensduur. De komende jaren zullen dan ook grote aantallen scholen moeten worden vervangen of verbouwd. Hoe doe je dat, en wat komt daar allemaal bij kijken?

De scholenbouwwaaier reikt op een overzichtelijke manier gesprekspunten aan voor iedereen die met het (ver)bouwen van een school te maken krijgt. Met dit instrument kunnen gemeenten en schoolbesturen hun ideeën ten aanzien van de onderwijshuisvesting in een vroeg stadium van de bouw helder formuleren. Zo kunnen de ambities worden besproken met alle betrokkenen in het bouwproces. De waaier is opgebouwd rond de thema's: Proces, Beleving, Gebruik, Techniek en Economie. Aan de hand hiervan kunnen de wensen van de gebruikers gestructureerd in het Programma van Eisen (PvE) worden opgenomen.

Naast onderwerpen als energieverbruik, onderhoud en binnenmilieu legt de scholenbouwwaaier ook een relatie met de organisatorische, architectonische, functionele en economische aspecten van een schoolgebouw. De waaier omvat vijftig themabladen. Per themablad zijn weetjes, tips, keuzes en aandachtspunten overzichtelijk gebundeld. Ieder thema eindigt met suggesties waar meer informatie te vinden is over het onderwerp.

De scholenbouwwaaier is een initiatief van Atelier Rijksbouwmeester en in is samenwerking met Servicecentrum Scholenbouw ontwikkeld. De waaier komt voort uit het adviesrapport 'Gezond en goed- scholenbouw in topconditie'. Dit rapport schreef de Rijksbouwmeester in 2009 in opdracht van het toenmalige kabinet. Het instrument werd bedacht door een aantal jonge architecten. Meer dan 500 personen vanuit zo'n 120 verschillende organisaties - gemeenten, scholen, architecten, adviseurs en marktpartijen - droegen bij aan de inhoud van de waaier.