Politie Noord- en Oost Gelderland

Politie rondt onderzoek inbraken en diefstallen af

Gendringen, 15-12-2011 o De politie heeft een onderzoek naar een aantal inbraken, diefstallen en gevallen van heling in de Achterhoek afgerond. Er zijn acht verdachten verhoord en één van hen zit in voorlopige hechtenis. De gedupeerden zijn in kennis gesteld.

Het onderzoek startte toen agenten in de nacht van woensdag op donderdag 3 november drie jongeren uit Ulft (16 en 17) en Doetinchem (18) na een achtervolging aanhield. Zij zouden een inbraak in een kledingzaak aan de Industrieweg in Gendringen hebben gepleegd, waarvan de vermoedelijke buit in hun auto werd aangetroffen.

Tijdens de verhoren kreeg de politie zicht op meer inbraken en diefstallen. Het aantal verdachten in het politieonderzoek steeg naar acht en dan gaat het ook om verdachten van heling. In de afgelopen weken zijn de verdachten aangehouden en verhoord. De jongeren zijn afkomstig uit Azewijn (19), Doetinchem (19), Gaanderen (21) en Silvolde (17). Een 39-jarige Doetinchemse is verhoord voor heling; zij zou een fiets van één van de verdachten voor een (te) laag bedrag gekocht hebben.

Feiten
De jongeren worden ervan verdacht in verschillende samenstelling op pad te zijn geweest. Het op heterdaad aangehouden trio bekende al eerder bij de kledingwinkel te hebben ingebroken. In oktober werd ingebroken bij de voetbalvereniging in Gendringen en bij de Ulftse Boys. Bij de eerste club maakte men geen buit, maar bij de andere voetbalvereniging werden twee bladblazers en een graskantmaaier en enkele voetballen gestolen. Een inbraak bij een horecagelegenheid mislukte. Na het openknippen van het hek schrok men van de aanwezige alarminstallatie en nam de benen.

Terug naar de gedupeerden
In Ulft werden twee fietsen en een scooter gestolen en deze konden tijdens het onderzoek aan de gedupeerden worden teruggegeven. De graskantmaaier werd verkocht aan een jongen in Silvolde. De twee bladblazers werden later bij één van de verdachten thuis aangetroffen.

Verboden wapens
Tijdens het onderzoek werd bij de verdachte uit Azewijn een balletjespistool aangetroffen en bij een Doetinchemse verdachte een boksbeugel. Beide verboden wapens zijn in beslag genomen.

De gedupeerden zijn van de ontwikkelingen in het onderzoek op de hoogte gesteld. De 17-jarige verdachte uit Ulft zit nog in voorlopige hechtenis. Hij had zich niet aan de schorsingswoorden gehouden die hem waren opgelegd na een eerder gepleegd strafbaar feit.

Het proces-verbaal wordt binnenkort aan de officier van justitie overgedragen.