Ingezonden persbericht


VNG Magazine nr. 24 vrijdag 16 december 2011

De duurzame toekomst

* Terneuzen zet in op bodemenergie

* Zonnepanelen veroveren de daken

* Wie bespaart meeste stroom? Wedstrijd tussen negen gemeenten
* Boom en lantaarnpaal geïntegreerd

* Op eigen kracht: voorbeelden van bewonersinitiatieven


* Assen, Beesel en Dordrecht het duurzaamst
Assen, Beesel en Dordrecht zijn de winnaars in diverse categorieën van de Duurzaamste Gemeente Prijs 2011. Voorzitter van de jury was Herman Wijffels.


* Herman Wijffels roemt lokale leiders
Bij gemeenten zitten de vormgevers van een nieuwe tijd. Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering aan de Universiteit Utrecht, komt ze daar volop tegen. Nieuwe leiders die veranderingen tot een duurzame samenleving bepleiten, daarin voorgaan en alle ruimte bieden aan burgers en bedrijven met initiatieven.


* Gemeenten bezuinigen niet op schone stad
Zwerfafval, er is geen gemeente die het onderwerp niet op de agenda heeft. Hondenpoep staat al jaren met stip op nummer één van de lijst met ergernissen van de inwoners van steden en dorpen, maar de irritaties die zwerfafval oproept, zijn niet veel minder. Gemeenten blijven de overlast bestrijden ondanks hun bezuinigingen.

*Kabinet zet bankenbelasting door
Het kabinet zet de invoering van een bankenbelasting door. Het vindt dat banken een bijdrage moeten leveren aan recente overheidsinvesteringen om de banksector stabiel te houden. De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat die belasting regelt.


* Burgernet wérkt
Naar verwachting doen eind dit jaar 615.000 mensen mee aan Burgernet, verdeeld over 280 gemeenten. Dat blijkt uit het eindrapport Burgernet. 'Alle verwachtingen en prognoses rond de uitrol van Burgernet zijn overtroffen, Burgernet werkt!' zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) bij de ontvangst van het rapport.


* Koplopers signaleren onbedoelde effecten regeringsbeleid Wethouder Lodewijk Asscher heeft voor elkaar gekregen dat een aantal gemeenten, waaronder Amsterdam, de komende tijd extra wordt gevolgd om onbedoelde cumulatie van effecten van maatregelen uit het regeerakkoord te voorkomen.


* Wennen aan nieuwe Wmo-taak
Ruim een jaar hebben gemeenten nog de tijd om zich voor te bereiden op een van de grootste operaties ooit: de overgang van de functie begeleiding van de AWBZ naar de Wmo. In Amersfoort ontmoetten honderdvijftig gemeentelijke beleidmakers en inkopers, adviseurs en zorgaanbieders elkaar om te worden geïnformeerd over de laatste stand van zaken. En om samen te bespreken met welke vragen ze worstelen.


* VNG Nieuws
Bestuurlijke top VNG over herziening omgevingsrecht Tijdens de bestuurlijke top van de VNG over het omgevingsrecht bleek dat wetgeving niet de enige oorzaak is van trage bouw- en planprocedures in Nederland. Verder o.a. in het VNG Nieuws:

* Zelfgeregelde fusie Sociale Zaken

* Nieuwe bestuurs- en commissieleden

* Betere teksten WOZbeschikkingen

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* Burgemeester Henk Zomerdijk van Duiven: Stop de versnippering van de gemeentelijke organisatie.
* Politicoloog André Krouwel over de partijloze burgemeesters: De burgemeester is niet neutraal en gemeenten zijn geen neutrale bureaucratieën. Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 1, verschijnt op 6 januari 2012