KRO

KRO's Goudmijn: Mijn man bleek een pathologische leugenaar

Uitzenddatum: 16/12/2011

Na de ontmaskering van de Tilburgse professor Diederik Stapel in KRO's Goudmijn op vrijdag 16 december (om 19.25 op Nederland 2) het ongelofelijke verhaal van een vrouw die heel de wereld wantrouwde behalve haar man. Erika Houkes ontmoet haar ex-man in de jaren 90 bij een orkest. Het klikt en na anderhalf jaar trouwen ze. Als hun eerste kind op komst is, beginnen haar de eerste vreemde zaken op te vallen, zoals rare giro-afschriften, aanmaningen.

Erika's man kan het allemaal uitleggen en oplossen. Hij gaat geschiedenis studeren en mag zelfs les gaan geven. Erika ondersteunt hem waar ze kan maar als zijn diploma-uitreiking maar uitgesteld wordt en zelfs uitblijft, vindt ze dat wel vreemd. Maar weer kan haar man alles verklaren. Ondertussen rolt hij van baan naar baan. Nergens houdt hij het lang uit en altijd is hij het slachtoffer van iets of iemand. Erika gelooft en begrijpt hem en snapt niet hoe de buitenwereld zo gemeen kan zijn. Totdat ze een telefoontje krijgt van een vriendin. Haar man zou een lezing geven aan de Vrije Academie waar haar vriendin werkt en ze zijn getipt dat hij een fraudeur zou zijn. Alles komt uit. Erika's man blijkt een pathologische leugenaar te zijn. Veertien huwelijksjaren lang heeft hij alles verzonnen: zijn werk, zijn lessen, zijn studie en diploma. Hij heeft giroafschriften vervalst, torenhoge schulden gemaakt en zou mogelijk andere relaties hebben. Haar man wordt opgenomen in een inrichting en samen met haar kinderen pakt Erika de draad weer op. Inmiddels is ze weer gelukkig. Erika heeft een nieuwe liefde, met wie ze ondermeer relatietherapie geeft. Haar vertrouwen in mensen is weer terug!

Met de kerst in het vooruitzicht vertelt Fred Beekers zijn persoonlijke verhaal achter Resto VanHarte. Met het organiseren van gemeenschappelijke buurtetentjes strijdt hij tegen de eenzaamheid en verbindt hij mensen met elkaar. Fred groeide op een streng katholiek gezin met een gewelddadige vader. Een benauwende jeugd met als enig baken de snelweg: dit wordt zijn uitweg en weg naar het échte leven. Later reist hij als hulpverlener van Artsen zonder Grenzen door oorlogsgebieden en ervaart hij hoe uitzichtloos en eenzaam het bestaan kan zijn. Terug in Nederland herkent hij dat zelfde uitzichtloze en eenzame gevoel in achterstandswijken als Slotervaart en Kanaleneiland. Met Resto VanHarte wil hij mensen uit hun isolement halen.

En het verhaal achter de bijzondere Koning Sigurd, een poppenspeler die in zijn huiskamer een uniek poppentheater heeft gebouwd. Sigurd Olivier groeide op in Zuid-Afrika ten tijde van het Apartheidsregime. Een hele harde en nare jeugd. Hij wordt journalist en fotograaf en maakt boeken over de liefde. Als die verboden worden ontvlucht hij zijn geboorteland. Na vele omzwervingen over de wereld kiest hij Nederland als zijn nieuwe thuis omdat hij op zijn reizen de Nederlanders de aller aantrekkelijkste mensen vond; open en spontaan. Hij gaat optreden op straat met een marionet en krijgt mooie reacties. Nu hij 70 is en niet meer elke dag de straat op wil, heeft hij een eigen huiskamertheater gebouwd. Hier wil hij met zijn 18 poppen negativisme omtoveren tot positivisme en blijheid brengen in de wereld.

KRO's Goudmijn, een schat aan waargebeurde verhalen: elke vrijdagavond (19.20u) op Nederland 2 en elke vrijdagmiddag (14.00u) op Radio 5 Nostalgia. Kijk ook op www.kro.nl/goudmijn