Universiteit van Tilburg

Persbericht 12 december 2011
Europa kan nooit werkelijke eenheid worden, als het christelijke identiteit niet erkent 16 december afscheidsrede Antoine Bodar

Hoewel Europa nog welvarend is, is het geestelijk verward en ontbreekt het aan een ziel en aan het idee 'Europa'. Zonder erkenning van de wezenlijke christelijke wortels kan Europa zijn eigen identiteit niet vinden. Vergeten wordt dat Europa de wereld ook veel goeds heeft geschonken: Europa bracht een cultuur voort die mede dankzij het christendom maatstaf is voor de hele mensheid. Ook niet-gelovigen zouden in het openbare debat moeten erkennen dat zij cultuurchristenen zijn. Dat stelt prof. dr. Antoine Bodar in zijn afscheidsrede op 16 december.

Vooral intellectuelen worden liever niet aan hun christelijke wortels herinnerd, vindt Bodar. Zij beschouwen het christendom slechts als een fase in de cultuur, die nu voorbij is en zij hebben wetenschap tot hun god gemaakt. Maar ze realiseren zich niet dat elke wetenschap slechts een deel van de werkelijkheid onderzoekt. Volgens hen dient geloof ook een privézaak te zijn en geen deel uit te maken van het openbare leven.

Bodar stelt dat Europa een eigen werelddeel is geworden doordat het christendom het bijeen heeft gebracht. Het christendom is dankzij de Torah, de Griekse wijsbegeerte en het Romeinse recht de catalysator geweest die Europa heeft voortgebracht. En ook al is het nu niet meer christelijk in naam, toch is Europa erbij gebaat als in het openbare debat de christelijke Europese wortels niet langer worden genegeerd. Europa kan nooit werkelijk tot een eenheid groeien, als het zijn persoonlijke identiteit niet vindt. En tot die eigen identiteit behoort ook het christendom.

Prof. dr. Antoine Bodar was sinds 1 juli 2006 hoogleraar Christendom, Cultuur en Media bij de faculteit Geesteswetenschappen. Zijn leerstoel was een initiatief van de Stichting Hieronymus, die beoogt het christelijk erfgoed in de wetenschappelijke wereld ook als factor van cultuur en media te bevorderen.