Gemeente Zoetermeer

Sociaal Economisch Platform geïnspireerd door Het Nieuwe Werken bij ERA Contour

De kwartaalvergadering van het Sociaal Economisch Platform Zoetermeer stond woensdag 14 december 2011 deels in het teken van Het Nieuwe Werken.
De Sociaal Economische Platformleden (SEP), bestaande uit vertegenwoordigers van de RVOZ, DVZ, KvK, Vereniging Promotie Stadshart, Koninklijke Horeca Nederland, UWV-WERKbedrijf en de gemeente Zoetermeer kregen bij ERA Contour te zien hoe Het Nieuwe Werken in de praktijk uitpakt. Het flexibele, op co-creatie gerichte gebouw van de Zoetermeerse projectontwikkelaar en bouwer werd 11 november 2011 officieel geopend door wethouder Bé Emmens.

Voor ERA Contour is Het Nieuwe Werken méér dan plaats- en tijdonafhankelijk werken, maar staat het faciliteren van samenwerking en co-creatie voorop. In het nieuwe kantoor kan dit optimaal. Het bedrijf trok vijf jaar uit om de verandering door te voeren. In het nieuwe kantoor zijn verschillende soorten werkplekken gerealiseerd: van stilteplekken en projectkamers tot duolounges en speelse brainstormruimtes zonder stoelen. Per dag bekijken werknemers welke werkplek het beste bij hun activiteiten van de dag past.

Tijdens de rondleiding gaf directeur Rudolph van den Bergh de leden van het Sociaal Economisch Platform tips over de aanpak van Het Nieuwe Werken. "Naast de praktische zaken, zoals goed meubilair en een ICT-omgeving die voor 500% in orde moet zijn, is het vooral een cultuuromslag voor de medewerkers. Wij hebben geleerd van goede en slechte ervaringen van anderen en begeleiden onze mensen bij de nieuwe aanpak."

Co-creatie
In die nieuwe aanpak staat samenwerking centraal. Werknemers werken samen aan een bouwproject dat ze aan het realiseren zijn, in plaats van op gespecialiseerde afdelingen. Onze co-makers, en architecten zijn van harte welkom om aan te schuiven op een werkplek. Van den Bergh: "Een bouwproject wordt alleen maar beter als je vanaf het begin gebruik maakt van elkaars expertise. Wij geloven in co-creatie, het open en transparant delen van kennis, ook met mensen van buiten je eigen bedrijf."

Op dezelfde manier deelt ERA Contour de ervaring met Het Nieuwe Werken met geïnteresseerden. Veel leden van het Sociaal Economisch Platform onderzoeken zelf de mogelijkheden en maakten dankbaar gebruik van het kijkje in de keuken. Kijk voor meer informatie op www.eracontour.nl.

Werktop
Een ander belangrijk onderwerp tijdens de SEP-vergadering was de Wet Werken naar Vermogen. Deze wet, gericht op participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, gaat op 1 januari 2013 in. De gemeente Zoetermeer wil van deze wet vanaf het begin een succes maken, in samenwerking met Zoetermeerse ondernemers. De vraag van werkgevers naar medewerkers staat centraal en de gemeente ondersteunt onder meer met het uit handen nemen van papierwerk, met coaching en met subsidiemogelijkheden. In overleg met het Sociaal Economisch Platform wordt een 'Werktop' in mei voorbereid waarop de eerste successen van de nieuwe aanpak worden gedeeld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de programmamanager van de Sociaal Economische Agenda (SEA) via 14 079 of het contactformulier.