Gemeente Zoetermeer

Gemeentelijke woonlasten niet extra verhoogd

Er wordt flink bezuinigd op de gemeentebegroting van komend jaar. Daarmee voorkomt de gemeente dat de gemeentelijke woonlasten extra omhoog gaan. De gemeentelijke belastingtarieven stijgen mee met de inflatie. Wethouder Financiën, Edo Haan: "In deze tijd van flinke overheidsbezuinigingen is de gemeente blij dat de gemeentelijke woonlasten voor Zoetermeerders niet extra verhoogd hoeven te worden. Alle Zoetermeerders gaan in 2012 zelfs minder afvalstoffenheffing betalen".
Afvalstoffenheffing omlaag
De gemeentelijke woonlasten bestaan uit de de
onroerende-zaakbelastingen (OZB), rioolheffing en afvalstoffenheffing. De afvalstoffenheffing daalt volgend jaar. Dit komt doordat de gemeente bespaart op kosten van het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval. Inwoners krijgen dit geld direct terug door middel van een verlaging van de tarieven. De totale inkomsten uit de OZB zijn voor de gemeente ieder jaar even hoog. De gemeente verdient niet aan een daling of stijging van de waarde van woningen of bedrijven (WOZ-waarde). Er wordt elk jaar rekening gehouden met een stijging voor inflatie. De stijging van de rioolheffing staat los van de inflatie en is jaarlijks beperkt tot maximaal EUR 17,50 per onroerende zaak.

Parkeerbelastingen en begraaftarieven
De parkeertarieven bij de parkeerautomaten worden eens in de twee jaar verhoogd. In 2010 zijn de tarieven voor het laatst verhoogd met inflatie. In 2012 gaat het tarief omhoog met 4%. Dit percentage is opgebouwd uit de inflatie over 2011 en 2012. De tarieven voor begraven stijgen meer dan de inflatie. Dit komt door de kosten van de uitbreiding van de begraafplaats Hoflaan aan de kant van de oude ingang.