CDA


Sterk: Fraude met uitkeringen mag niet lonen

vrijdag 16 december 2011

Het CDA wil ervoor zorgen dat fraude niet loont en wil gemeenten aansporen om fraudeurs elke cent te laten terugbetalen. Daartoe heeft woordvoerder Mirjam Sterk een notitie geschreven waarin ze voorstellen doet voor de aanpak van de uitkeringsfraude. Deze heeft ze aangeboden aan staatssecretaris de Krom, tijdens de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken. Sterk: âWij willen niet alleen meer fraude opsporen, maar ook meer onterecht verstrekte uitkeringen terugvorderen. Veel gemeenten zijn coulant met het terugvorderen van het geld van bijstandsfraude: relatief lage fraudebedragen worden niet geïnd. Kleine fraudeurs ontspringen daardoor de dans, waarmee het signaal wordt afgegeven dat fraude loont. Dat is een verkeerd signaal. Fraude kost ons handenvol geld en ondermijnt de solidariteit in de samenleving.â

Tijdens datzelfde debat stelde Sterk ook voor om de Zilvervlootregeling weer in te voeren. Dat kan de spaarzin onder jongeren bevorderen, en het aantal jongeren met schulden terugdringen. Ze wees erop dat uit cijfers van de NVVK blijkt dat het aantal jongeren onder de 25 jaar dat de afgelopen twee jaar een beroep heeft gedaan op de schuldhulpverlening, met 25% is gestegen. Aangezien het kabinet niet staat te trappelen om mee te werken aan zilvervlootsparen kondigde Sterk alvast aan zelf met een initiatiefwetsvoorstel te zullen komen.

Sterk vroeg ook aandacht voor het feit dat de arbeidsdeelname van Wajongers niet alleen laag is door het beperkte arbeidsaanbod, maar ook doordat zij hun baan moeilijk behouden. Sterk: âJobcoaches spelen een belangrijke rol in de begeleiding bij het aan het werk helpen van een Wajonger. Engeland heeft op dit punt een ander model dan Nederland: het model van de interne en de externe jobcoach. De duurzaamheid van de arbeidsrelatie tussen werkgevers en werknemers blijkt daardoor te worden vergroot. Door deze vorm van gezamenlijke begeleiding zijn de kwaliteit en de effectiviteit van de medewerker sneller verbeterd en op een hoger niveau gekomen. Bovendien is het aantrekkelijker voor een werkgever om die eigen expertise in huis te hebben en te zien dat daar iets tegenover staat.â Zij riep de minister op om deze regeling mogelijk te maken binnen de bestaande jobcoachregeling.

Aangezien het kabinet op verschillende terreinen stelselwijzigingen doorvoert, ontstaat het gevaar dat kwetsbare bevolkingsgroepen met een stapeling van effecten te maken krijgen. Daarom heeft Sterk een motie ingediend waarin ze de regering vraagt om deze zogenaamde cumulatie-effecten van de stelselwijzigingen te monitoren (te volgen) en de Kamer hier jaarlijks met de miljoenennota over te informeren.