Ingezonden persbericht


Amsterdam/Utrecht, 6 december 2011

'Sharing History, Living the Music': uniek evenement in het MuMa
. Tribute: 60 jaar Moluks verblijf in Nederland
. Concert Brenda Frans & Gastartiesten

. Mede ter ondersteuning van het Museum Maluku

Op zaterdag 16 december a.s. presenteert het Moluks Museum (MuMa - Museum Maluku) te Utrecht een uniek en eenmalig muzikaal evenement ter herdenking van het verblijf van de Molukse gemeenschap in Nederland. Hieraan zullen tal van bekende muziekpersoonlijkheden hun medewerking verlenen. Rondom zangeres en mede-initiatiefneemster Brenda Frans, met haar combo bestaande uit Wim Lohy (gitaar), Erik Robaard (bas) en percussionist Nippy Noya, wordt een boeiend en hartverwarmend cross-over cultuurevenement opgebouwd waarin diverse tijdperken, stijlen en achtergronden terug te vinden zullen zijn.

De bijdragende artiesten aan dit evenement komen uit uiteenlopende hoeken van de Nederlandse kunst en cultuur, zoals Carmen Sars (Elysium), pianist en componist Peter Lunow, altvioliste Esther Apituley (CD Violent Viola/theaterproducties Hans Dagelet), gitarist Rudy de Queljoe (Jan Akkerman, Brainbox, Massada), Johnny Manuhutu (Massada), Zeth Mustamu (Massada, nu dominee), zanger/gitarist Ingmar Glerum en zangeres Floor van Zutphen. Daarnaast zal de schrijfster Roshni van Loon voordragen uit haar dichtwerk.

Prachtige intieme sfeer

Wat deze podiumpersoonlijkheden gemeen hebben is niet alleen dat zij een markante plaats hebben verworven op de Nederlandse cultuurpodia, maar ook dat zij, elk op geheel eigen wijze, deel uitmaken van de levende Molukse cultuur in Nederland. Zestig jaar - vier generaties - Molukse aanwezigheid in Nederland betekent niet alleen voor de Molukse gemeenschap veel, maar ook voor de Nederlandse cultuur. Organisatoren MuMa en Frans willen hiermee duidelijk maken dat het MuMa een instelling is waar in een prachtige intieme sfeer Moluks erfgoed en geschiedenis worden bewaard, beleefd en actueel gehouden voor de huidige en toekomstige generaties. Maar ook een instelling die een waardevol en onmisbaar podium vormt voor springlevende cultuurproductie van het hoogste niveau. Vandaar de titel: Sharing History, Living the Music.

Ongeëvenaard in het licht zetten

Met deze avond willen Frans, het MuMa en de deelnemende artiesten hun krachten bundelen om dit unieke podium op een ongeëvenaarde manier in het licht te zetten. De meeropbrengst van het concert, waaraan de artiesten vrijwillig hun medewerking verlenen, komt geheel ten goede aan het MuMa, dat als niet-gesubsidieerd museum in deze tijden moeite heeft inkomsten te genereren. Hiermee willen de initiatiefnemers de Nederlandse en Molukse cultuurliefhebber ook uitdagen zich sterk te maken voor vindingrijke nieuwe initiatieven die een voortbestaan van het MuMa mogelijk zullen maken.

'Creatieve kracht'

Brenda Frans: "Het MuMa is belangrijk, niet alleen omdat het een stuk Molukse cultuur bewaart, maar ook omdat het in die zestig jaar onderdeel van de Nederlandse cultuur is geworden. En wat wij hier doen is dat levend houden. Het is ongelooflijk wat de creatieve kracht is van de Molukse musici en tot welke schitterende muziek dit in deze zestig jaar aanwezigheid in Nederland heeft geleid. Laten we ons daarvan bewust zijn!"

Informatie
Datum: 16 december 2011
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Museum Maluku, Kruisstraat 313, 3581 GK Utrecht, 030-2367116 Voorverkoop: E 25,-. Reserveer via theater@museum-maluku.nl Kaarten aan de kassa: E 27,50.
Een deel van de opbrengst is voor het MuMa.

www.museum-maluku.nl
www.facebook.com/museummaluku

www.brendafrans.nl

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht