Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Teylers genomineerd voor werelderfgoedlijst UNESCO

Persbericht | 16 dec 2011 - 16:48

Ministerraad akkoord met voordracht

Teylers in Haarlem wordt voorgedragen voor de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Ministerraad heeft daar vandaag mee ingestemd. Op dit moment werken Teylers, de gemeente Haarlem en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan het nominatiedossier dat zo goed als klaar is. Bij indiening voor 1 februari 2012, besluit het werelderfgoedcomité medio 2013 over de nominatie. Wanneer zij positief ooordeelt, heeft Nederland tien werelderfgoederen op de werelderfgoedlijst.

Wat betekent het om op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te staan? Het is vooral een internationale erkenning van de uitzonderlijke betekenis, een soort Michelinster voor natuurlijk en cultureel erfgoed. Daarnaast zijn werelderfgoederen geliefd als toeristische trekpleister.

Nederland telt nu negen werelderfgoederen. Ze zijn niet alleen voor Nederland, maar voor de hele wereld onvervangbaar en van uitzonderlijk belang. Het gaat om:

* Grachtengordel van Amsterdam (2010)

* Waddenzee (2009)

* Rietveld Schröderhuis in Utrecht (2000)

* Droogmakerij De Beemster (1999)

* Ir. D.F. Woudagemaal bij Lemmer (1998)

* De historische binnenstad van Willemstad op Curaçao (1997)

* Molens van Kinderdijk-Elshout (1997)

* Stelling van Amsterdam (1996)

* Schokland in de Noordoostpolder (1995)

Dré van Marrewijk, coördinator werelderfgoed bij de Rijksdienst: "Teylers is een van de weinige plekken in de wereld waar je de betekenis van de Verlichting voor de ontwikkeling van de wetenschap fysiek nog altijd kunt beleven. En de ovale zaal is van een uitzonderlijke schoonheid. Tegelijk is Teylers heel Nederlands: een protestantse koopman die zijn vermogen nalaat om de ontwikkeling van kunst en wetenschap te tonen en daarmee God's schepping te eren."

Vele binnen- en buitenlandse deskundigen zijn betrokken geweest bij de opstelling van de voordracht. Met vertouwen wordt daarom uitgezien naar een positieve beoordeling door het Werelderfgoedcomité in 2013.