Videokunstenaar Johan Rijpma wint HKU-Award 2011


Utrecht, 20111216 -- Johan Rijpma, dit jaar afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in de richting Image and Media Technology, is de winnaar van de HKU-Award 2011. Hij ontving de prijs voor zijn film ‘Tape Generations’, waarin hij de vrije wil van in principe levenloze objecten onderzoekt. De HKU-Award, die elk jaar wordt uitgereikt aan de student met het meest vernieuwende en van ondernemerschap getuigende afstudeerwerk, bestaat uit een geldbedrag van € 5.000 en een trofee. Tijdens de uitreiking op donderdagavond 15 december kreeg Johan Rijpma tevens de .UNST Publieksprijs.

Tape Generations Johan Rijpma heeft voor zijn afstudeerproject een nauwgezet onderzoek uitgevoerd naar de vrije wil van rolletjes plakband. Het resultaat, de met behulp van timelapse registratie opgenomen film ‘Tape Generations’, toont hoe het plakband uit zichzelf beweegt en groeit. Uit de film blijkt dat gelijksoortige objecten die volgens hetzelfde procedé tot stand komen, zich ieder voor zich volgens unieke patronen kunnen gedragen. ‘Tape Generations’ heeft wereldwijd lovende kritieken gekregen en is inmiddels vertoond van Japan tot en met de Verenigde Staten.

Unaniem De jury koos unaniem voor Johan Rijpma als winnaar van de HKU-Award 2011. Uit het juryrapport: “De jury is zeer onder de indruk van de wijze waarop Johan Rijpma ‘Tape Generations’ tot stand heeft gebracht. Een simpel gegeven ontleedt hij tot op het bot. Hij experimenteert ermee, is kritisch, durft keuzes te maken en komt zo tot een film die de kijker blijft fascineren. Hier is sprake van een project dat ontstaan is uit pure verwondering en eindeloze toewijding, die beloond wordt met wereldwijde aandacht (ruim 630.000 views op Vimeo) en lovende kritieken. De jury vindt het van lef getuigen om een project zo op te zetten. Johan is niet alleen een uitvinder die onderzoekt in ‘Tape Generations’, maar hij slaagt er ook in een nieuwe beeldtaal uit te vinden.” ‘Tape Generations’ is te bekijken op www.vimeo.com/johanrijpma

Publieksprijs Johan Rijpma ontving tijdens de awarduitreiking ook de .UNST Publieksprijs. Deze werd toegekend door het tijdens de uitreiking aanwezig publiek. Zij konden stemmen op hun favoriete genomineerde. Naast Johan Rijpma waren dit Lena Torheiden (Master of Arts in Interior Design), Lotte Hemme (Master of Arts in Arts Management), het team achter de animatiefilm Mac ‘n’ Cheese (3D Computer Animation and Visual Effects) en Sarah Harkink (Audiovisual Media).

HKU Aan de HKU studeren bijna 4000 studenten in de richtingen Beeldende Kunst, Vormgeving, Muziek, Theater, Games en Interactie, Media of Kunstmanagement. De HKU biedt bachelor-opleidingen met meer dan 40 afstudeerrichtingen, maar ook basis-/vooropleidingen en masteropleidingen. De HKU is gevestigd in Utrecht, Hilversum en Amersfoort.