Nieuw-Vlaamse Alliantie


Arbeidsmigratie blijft in het verdomhoekje staan

klok 15 december 2011

Op de ministerraad van vrijdag zal beslist worden tot het verlengen van de overgangsmaatregelen voor Roemeense en Bulgaarse onderdanen die in ons land willen komen werken. Volgens Kamerlid Daphné Dumery (N-VA) geeft de federale regering hiermee ondubbelzinnig toe dat ze niet klaar is om deze broodnodige werkkrachten toe te laten op onze arbeidsmarkt.

Daphné Dumery: "Gezien Vlaanderen heel wat openstaande vacatures kent en nood heeft aan werkkrachten heeft de Vlaamse regering in zijn advies aan minister Milquet gepleit voor het openstellen van onze arbeidsmarkt en dus tegen het verlengen van de overgangsmaatregelen voor Bulgarije en Roemenië. Dit is een verdedigbaar en logisch standpunt. We moeten echter vaststellen dat, hoewel de arbeidsmarkt klaar is voor de instroom van werknemers uit deze landen, de federale staat dat niet is. Ook de nieuwe federale regering is nu van oordeel dat het niet verlengen van de overgangsmaatregelen ons sociaal model onder druk zal zetten omdat de sociale inspectie, de verblijfswetgeving, het recht op sociale bijstand en de aanpak van schijnzelfstandigheid niet afdoend zijn om de Bulgaarse en Roemeense werkkrachten op een duurzame manier te integreren in onze arbeidsmarkt."

"Actieve migratie (arbeids- en studentenmigratie) blijft ook met de regering Di Rupo in het verdomhoekje staan. In het regeerakkoord staat
- op voorzet van N-VA - enkel dat de arbeids- en beroepskaarten zullen worden overgeheveld naar de deelstaten en dat deze laatste ook een studiekaart zullen kunnen afleveren aan migrerende studenten. Nergens wordt echter de link tussen deze kaarten en het verblijfsrecht gelegd. Dat die link er wel degelijk is bevestigde ook het Europees parlement toen het op 13 december besliste dat arbeids- en verblijfsvergunningen in de toekomst gekoppeld dienen te worden," zegt Dumery.

De actieve migranten zullen slachtoffer blijven van een beleid vol administratieve lasten. Het N-VA-wetsvoorstel rond studiemigratie werd reeds ingediend op 16 maart 2011 en de voorstellen rond arbeidsmigratie liggen te wachten om behandeld te worden. De federale overheid, en dan in het bijzonder de minister van werk en de staatssecretaris voor de fraudebestrijding, moeten de gepaste maatregelen nemen om er voor te zorgen dat ons land zo snel mogelijk klaar is om werknemers uit Bulgarije en Roemenië de openstaande vacatures op de Vlaamse arbeidsmarkt te laten invullen. Auteur(s): Daphné Dumery, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be