Provincie Utrecht

Krol, Robbertsen en Binnenkamp knippen lint

Restauratie Paushuize officieel afgerond

Paushuize is weer in gebruik genomen. Het pand dat in 1517 gebouwd werd voor de enige Nederlandse paus ooit, is volledig duurzaam gerestaureerd. Met de restauratie heeft de provincie Utrecht ervoor gezorgd dat dit belangrijke stukje cultuurhistorisch erfgoed bewaard blijft voor vele toekomstige generaties.

Paushuize is nu een van de duurzaamste monumenten van Nederland. Door de nodige bouwkundige aanpassingen, werd het energieverbruik met veertig procent gereduceerd. Het interieur is bovendien volledig gerenoveerd, waardoor het een na oudste pand van Utrecht is veiliggesteld voor de toekomst. Paushuize voldoet nu aan de eisen van brandveiligheid en is toegankelijk gemaakt voor mensen met een functiebeperking.

Geschiedenis

Paushuize kent een lange geschiedenis. Het pand is sinds1584, zij het met onderbrekingen, in bezit van de provincie en heeft een aantal invloedrijke bewoners gekend. Zo woonde Lodewijk Napoleon er en van 1814 tot 1954 alle gouverneurs, later commissarissen der Koningin. Die rijke geschiedenis is nu weer zichtbaar gemaakt. "Wie door Paushuize loopt, wandelt door de Late Middeleeuwen, de Franse tijd, de Gouden Eeuw en de roerige 20e eeuw. En alles wat daar tussen zit," aldus commissaris van de Koningin, de heer R.C. Robbertsen.

Trouwlocatie

Paushuize wordt commercieel geëxploiteerd als
vergader-/conferentiecentrum. Tevens blijft Paushuize trouwlocatie. Het gebouw wordt vanaf maart maandelijks opengesteld voor publiek.

Voor persinformatie:
eva.de.vroome@provincie-utrecht.nl, (030) 258 22 49 / 06 - 12 67 13 42

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11