Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaamse Regering dient aanwezig te zijn bij Verenigd College GGC

klok 15 december 2011

Vlaams minister voor Brussel Pascal Smet (Sp.a) werd bijna twee jaar lang niet uitgenodigd op het Verenigd College van de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie). Nochtans is zijn/haar raadgevende aanwezigheid een wettelijk recht volgens de bijzondere Brussel-wet. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van Vlaams volksvertegenwoordiger Willy Segers (N-VA) aan minister Pascal Smet en van Brussels parlementslid Paul De Ridder (N-VA) aan Charles Picqué, die ook voorzitter is van het Verenigd College van de GGC.

Minister Smet werd begin november van dit jaar pas voor de eerste maal uitgenodigd. "Een regelrechte schande," vindt Segers. "Op deze vergaderingen kan onder meer de taalproblematiek immers ter sprake worden gebracht, bijvoorbeeld omtrent de IRIS-ziekenhuizen. Een debat waar de Vlaamse Regering haar stem moet kunnen laten horen."

Paul De Ridder sluit zich hierbij aan: "Brussel is geen eiland, het is dan ook logisch dat de bevoegde ministers hun zeg hebben over het beleid van de GGC. In de nota van Bart De Wever zou dat versterkt worden. Het huidige systeem blijkt niet te werken, zegt ook Pascal Smet, en toch gaan er met de laatste staatshervorming bijkomende bevoegdheden naar deze GGC. Begrijpe wie kan!."

Sinds 8 november krijgt minister Smet nu wel systematisch de agenda voor de week nadien. Voor de voorbije vergaderingen liet hij echter verstek gaan, vanwege het beperkte belang van de betrokken dossiers voor Vlaanderen. Segers: "Nochtans hoop ik dat de minister in de toekomst regelmatig zal gaan. Het zou alvast een trendbreuk betekenen ten aanzien van zijn voorganger Bert Anciaux (Sp.a)." Auteur(s): Paul De Ridder, Brussels parlementslid Contactinfo:

Meer informatie:

Willy Segers Paul De Ridder

Willy.segers@n-va.be Paul.deridder@n-va.be

0485 61 87 26 0486 31 15 07