Ingezonden persbericht


Persbericht, 16 december 2011

Minister Donner roemt pioniers bij overhandiging boek 'Vrijgevochten Flevoland'

Lelystad - Minister Donner heeft voorafgaand aan het Koninkrijksconcert op donderdagavond 15 december in het Agora theater in Lelystad het boek Vrijgevochten Flevoland in ontvangst genomen. Het boek werd overhandigd door de commissaris van de Koningin Leen Verbeek. Auteur en Nieuw Land onderzoeker Remco van Diepen, beschrijft in het boek de totstandkoming van provincie Flevoland. Een dergelijk proces is opnieuw actueel door de discussie rondom de Randstadprovincie.

Piet Hein Donner, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gaf bij de overhandiging aan dat er veel te danken is aan de pioniers. Zij hebben de totstandkoming van Flevoland mogelijk gemaakt. Men moet visie hebben om een dergelijk proces te kunnen realiseren. Visie hebben houdt niet op bij een 25-jarig jubileum. Daar begint het pas, volgens de minister.

Het boek Vrijgevochten Flevoland beschrijft de instelling van de provincie Flevoland 25 jaar geleden. Een unieke gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis. Er werd al sinds de Tweede Wereldoorlog gepraat over provinciale herindelingen, maar Flevoland is tot dusver het enige resultaat van al dit gepraat. Het streven naar een zelfstandige polderprovincie stuitte op het 'oude land' op weerstand. Sommige ministers en veel Kamerleden zagen er niets in en omringende provincies wierpen begerige blikken op de weidse en vruchtbare poldergronden. De Flevolanders hebben zich uiteindelijk bijna letterlijk vrij moeten vechten. Het boek is gebaseerd op geschreven bronnen en gesprekken met landelijke en lokale bestuurders en politici zoals Ed van Thijn, Hans Wiegel en Elco Brinkman. Vrijgevochten Flevoland is een samenwerking van Nieuw Land en provincie Flevoland. Het boek is voor ¤ 20 (exclusief verzendkosten) te koop in de museumwinkel van Nieuw Land en bij diverse boekhandels in Flevoland.

Minister Donner was bij het Koninkrijksconcert in het Agora Theater in Lelystad aanwezig als gastheer namens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Burgemeester Horselenberg was gastvrouw namens gemeente Lelystad. Hare Majesteit de Koningin woonde het Koninkrijksconcert bij. Het jaarlijkse concert heeft als doel om de verbondenheid te tonen tussen Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Sinds de viering van het 50-jarig bestaan van het Statuut voor het Koninkrijk in 2004, wordt ieder jaar een concert georganiseerd. Het thema van het concert dit jaar was 'cross-over'. Artiesten uit de vier landen van het Koninkrijk gaven hier invulling aan. De presentatie was in handen van Jan Douwe Kroeske.