Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort ­ vrijdag 16 december 2011

Amersfoortse Leidraad beschermt lokale flora en fauna effectief

De gemeente heeft de Leidraad 'beheer groenvoorzieningen' vastgesteld, waardoor iedereen die beheerwerkzaamheden uitvoert voor de gemeente precies weet aan welke regels hij zich moet houden. Dit praktische instrument verplicht iedereen die in de openbare ruimte werkt om dat op dezelfde zorgvuldige wijze te doen. Hiermee komt er nog meer aandacht voor de in Amersfoort voorkomende beschermde, bedreigde en bijzondere plant- en diersoorten.

De gemeente Amersfoort gaat zorgvuldig om met de natuur en bijzondere in het wild voorkomende planten ­en diersoorten. Zij volgt daarbij de landelijk ontwikkelde Gedragscodes bosbeheer (bij voorbeeld Nimmerdor, landgoed Schothorst en Randenbroek), natuurbeheer (heideterrein Stichtse Rotonde) en bestendig beheer gemeentelijke groenvoorzieningen (voor overig openbaar groen). De gedragscode gemeentelijk groen vraagt om een lokale leidraad en deze heeft het college nu vastgesteld. Er staat in wie waar verantwoordelijk voor is en hoe het werk uitgevoerd moet worden. Dat is belangrijk omdat het beheer van gemeentelijk openbaar groen feitelijk wordt uitgevoerd door bedrijven als SRO, Eemfors en ISS. De leidraad maakt het niet alleen mogelijk om veel efficiënter te werken. De werkwijze zorgt ook voor een actueel en compleet overzicht van de binnen de gemeente in het wild voorkomende zeldzame, vaak beschermde planten- en diersoorten. Want alleen als je weet welke bijzondere soorten aanwezig zijn, dan kun je zorgvuldig handelen. De informatie komt ook beschikbaar voor inwoners, die ­ net als de gemeente ­ de beschermde soorten en gebieden moeten respecteren.

"De leidraad is een instrument dat voor ons een harde randvoorwaarde is bij contractsonderhandelingen voor de aanbesteding van onderhoud. Iedereen weet precies waar hij aan toe is", aldus wethouder Van 't Erve (duurzaamheid). "Belangrijk is ook dat de gemeente veel beter kan sturen op gebieds- en soortbescherming en op die manier de biodiversiteit ook op langere termijn veiligstelt."

Wettelijk kader
De Flora en Faunawet, die geldig is sinds 2002, beschermt in het wild levende dieren en planten. Op dit moment geeft de gemeente in opdrachten aan aannemers precies aan op welke wijze zij zorgvuldig te werk moeten gaan in de openbare ruimte. De leidraad ondervangt deze specifieke regels per aannemer.

Voorbeeld
Een voorbeeld is het verplichte gebruik van de Natuurwerkkalender. Hierin wordt per soort aangegeven in welke maanden werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Voor iedere soort krijgt iedere maand een kleur. Groen betekent dat werkzaamheden zonder problemen kunnen worden uitgevoerd. Oranje betekent dat het werk alleen kan worden uitgevoerd als specifieke gedragsregels worden gevolgd. Rood betekent dat het werk niet mag worden uitgevoerd, behalve in bijzondere omstandigheden en met extra gedragsregels. Een bekend voorbeeld is dat er niet gesnoeid mag worden als er vogels zitten te broeden.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort